Gerda van de Glind

IK KEEK NAAR HEDENDAAGSE KUNST MET 10-JARIGEN / DEEL 7

23 september 2017

Onlangs had ik het genoegen om hedendaagse kunst te beschouwen met een stuk of 30 kinderen uit groep 7. Het leek me namelijk wel verfrissend om naar zoiets ingewikkelds als kunst te kijken door de ogen van goudeerlijke jonge mensen, van wie de fantasie nog op volle toeren draait. Minimensjes die dolgelukkig worden van de kleine dingen in het leven, zoals flippo’s, lijmballen, glow in the dark-sterren en dwergkonijnen.

Ik nam een berg afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken mee naar groep 7 en vroeg ze om een kunstwerk uit te zoeken dat hen aansprak, met de opdracht het werk zo goed mogelijk na te tekenen en er ook nog wat opbouwende kritiek bij te geven. De kritiek is helaas wat van de korte kant, aangezien al hun energie en dedicatie in het tekenen van de kunstwerken is gegaan en hun spanningsboog heel kort is. Toch hoop ik dat de makers van deze werken ontroerd zullen zijn door deze sprankelende herproducties en de korte maar zeer oprechte tips van deze jonge helden zullen koesteren.
J.J. (11) // Ugo Rondinone // Seven Magic Mountains

De Zwitserse Ugo Rondinone woont in New York en maakt vaak vreemde en vrolijke droomlandschappen van regenbogen, clowns en andere aangename objecten. Zo ook deze gekleurde opgestapelde stenen die middenin de woestijn staan. J.J. vond het wel wat, maar had er liever andere dingen mee gebouwd.

Je hebt heel geconcentreerd zitten werken. Ben je tevreden met het resultaat?
Ik had jammer genoeg niet precies dezelfde kleurtjes. Dat vond ik in het begin wel lastig. Ik wilde dat het helemaal klopte, maar uiteindelijk vind ik hem best goed gelukt.

Kan je uitleggen waarom je dit werk hebt gekozen?
Ik vind het er heel kleurrijk en aantrekkelijk uitzien. Het lijkt me ook leuk om met die stenen te spelen en er andere dingen mee te bouwen, zoals een leuk huisje.

Is er nog iets dat jij zelf anders had gedaan?
Ik vind die woestijn niet zo mooi en had de achtergrond zelf liever zwart/wit gedaan. Maar zo is het ook goed hoor.

Gelukkig maar.
Tim (12) // Marinus Boezem // The Green Cathedral

Tim vond Marinus Boezem een hele bijzondere kunstenaar. Hij vond het namelijk een gek idee dat je in plaats van verf en kwasten ook dingen als de lucht, de wind of de natuur kunt gebruiken om een kunstwerk mee te maken. Hij nam wel zijn petje af dat meneer Boezem wel 174 bomen in de vorm van een kerk heeft laten aanplanten. 

Marinus Boezem dus. Waarom koos je voor zijn werk?
Nou, ik vind het knap hoe hij het heeft gedaan met al die bomen. Ik heb er wat minder getekend, maar het is wel gelukt denk ik.

Zeker. Is er nog iets dat je aan de maker zou willen vragen?
Ik ben benieuwd hoe hij op het idee gekomen is. Ik zou het niet bedacht hebben. En om dat allemaal te maken moet je wel veel geduld hebben denk ik.

Dat denk ik ook. Heb je verder misschien nog een tip voor hem?
Ik vind het jammer dat die boot er op staat. Dat vind ik niet zo mooi en leidt ook een beetje af van het bos. En misschien dat hij ook een andere vorm had kunnen maken, bijvoorbeeld een pijl en boog of zoiets. Maar hij heeft het mooi gedaan hoor!

Nou en of!
Indyia (11) // Marinus Boezem // Signing the Sky Above the Port of Amsterdam with an Aeroplane

Ook Indiya was gecharmeerd van het werk van Marinus Boezem. Zij begreep heel goed dat hij in één klap heel beroemd werd toen hij zijn naam in de lucht schreef met een vliegtuig. Zelf wilde ze ook wel graag een vliegtuig tot haar beschikking hebben.

Wat trok je zo aan in dit kunstwerk?
Ik vind het heel bijzonder, omdat hij zijn naam met een vliegtuig in de lucht geschreven heeft. Dat gebeurt niet zo vaak. Ook vind ik de wolken heel mooi, want ik houd veel van wolken.

Is er nog iets dat je zelf anders had gedaan?
Ik vind de gebouwen niet zo mooi, ze zijn zo hoog dat ze soms de wolken bedekken en dat is zonde. Ik had de foto dus zelf liever ergens gemaakt zonder gebouwen.

En als je zelf een vliegtuig tot je beschikking had?
Dan zou ik ‘hallo’ schrijven of ‘veel succes vandaag!’

Goeie! Ik zou daar wel vrolijk van worden.
Lucas (10) // Damien Hirst // Gone but not forgotten

Damien Hirst. Zijn naam alleen al maakt vaak wel wat tongen los, maar kinderen kijken heel anders tegen deze dingen aan. Die snappen best dat je een schedel met fonkelstenen wilt beplakken, een haai in een bak formaldehyde gooit of een mammoet van goud wilt maken. Lucas in ieder geval wel. Die heeft dan ook zijn best gedaan om er een feestje voor het oog van te maken.

Je was aardig snel met het uitkiezen van een kunstwerk. Wat vind je er zo goed aan?
Ik vind het heel leuk dat er veel goud in zit. Dat zie je geloof ik niet zo vaak. En een mammoet zie je natuurlijk ook nooit. Een mammoet met goud al helemaal niet! Ik vind dat hij dat goed heeft bedacht.

Dat vindt hij zelf ook denk ik. Heb je misschien nog suggesties voor de kunstenaar?
Het was wel vet geweest als er een dikke zonsondergang was geweest met oranje en roze op de achtergrond. Maar verder is het goed hoor. Ik vind die natuur er bij al heel erg leuk.
Miquel (11) // Louise Bourgeois // Maman

Miquel vond het heel leuk dat Louise Bourgeois een reuze grote spin heeft gemaakt. Hij vond het wel een beetje gek dat zij dit kunstwerk maakte voor haar moeder, want de meeste moeders houden helemaal niet van spinnen. Miquel heeft heel hard gewerkt aan de tekening, ik viel bijna steil achterover toen ik het resultaat zag. Wat een held!

Wat vind je van dit kunstwerk?
Ik vind het heel mooi. De spin is goed gelukt, het gebouw van het museum ernaast is heel bijzonder en het uitzicht ook. Het is namelijk in Spanje en daar is het mooi.

Dat vind ik dus ook. Is er ook nog iets wat je misschien minder goed gelukt vindt?
Nee, eigenlijk niet. Ik zou alleen de mensen er niet bij op de foto zetten, want zonder mensen is het veel mooier, en die mensen zijn ook wel lastiger om na te tekenen.

Zou je zelf ook wel zo’n spin in je achtertuin willen hebben?
Ja echt wel…en het museum ook! 

Anders ik wel Miquel!
Mashal (10) // Katharina Grosse // Beach House

Ik vertelde Mashal dat Katharina Grosse vooral beroemd is door haar kunstwerken die vaak met kleur overgoten zijn. Toen iemand haar dan ook vroeg of zij een oud gebouw op het strand onder handen wilde nemen liet zij zich dat geen twee keer zeggen. Mashal vond dit werk helemaal te gek, maar wel wat moeilijk te evenaren.

Waarom heb je dit werk gekozen?
Kijk dan! Het is toch te gek?! Deze kunstenaar heeft gewoon een heel huis geschilderd! Het is een super cool huis geworden met hele vette kleuren. Ik zou daar wel willen wonen.

Ik ook. Maar hee, je wilde de tekening eigenlijk niet inleveren, waarom niet?
Ja, sorry. Ik vind het niet veel soeps geworden mevrouw. Het lijkt er helemaal niet op.

Ik vind hem wel mooi geworden eigenlijk.
Dank u, dan mag u hem wel hebben.

Nou, heel graag!

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later