Gerda van de Glind

IK KEEK NAAR HEDENDAAGSE KUNST MET 10-JARIGEN / DEEL 8

10 november 2017

Onlangs had ik het genoegen om hedendaagse kunst te beschouwen met een stuk of 30 kinderen uit groep 7. Het leek me namelijk wel verfrissend om naar zoiets ingewikkelds als kunst te kijken door de ogen van goudeerlijke jonge mensen, van wie de fantasie nog op volle toeren draait. Minimensjes die dolgelukkig worden van de kleine dingen in het leven, zoals flippo’s, lijmballen, glow in the dark-sterren en dwergkonijnen.

Ik nam een berg afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken mee naar groep 7 en vroeg ze om een kunstwerk uit te zoeken dat hen aansprak, met de opdracht het werk zo goed mogelijk na te tekenen en er ook nog wat opbouwende kritiek bij te geven. De kritiek is helaas wat van de korte kant, aangezien al hun energie en dedicatie in het tekenen van de kunstwerken is gegaan en hun spanningsboog heel kort is. Toch hoop ik dat de makers van deze werken ontroerd zullen zijn door deze sprankelende her-producties en de korte maar zeer oprechte tips van deze jonge helden zullen koesteren.
Cecile 12 // herman de vries // 108 pound rosa damascena // 56e Venetië Biënnale

Maar liefst drie kinderen kozen een werk van herman de vries. Ik vertelde hen dat deze kunstenaar middenin een bos in Duitsland woont, waar hij mooie dingen uit de natuur verzamelt. Zo legt hij bijvoorbeeld bladeren, takjes, boomstronken en bloemblaadjes in het museum neer. De kinderen vonden het eerst een beetje gek en saai, maar ook wel bijzonder. Eén leerling was er zelfs zo van onder de indruk dat hij halverwege stopte met tekenen om er eens goed over na te denken.

Wat vind je van dit werk?

Ik vind het verhaal er achter heel goed. Dat het allemaal uit de natuur komt. Ik vind het ook heel mooi dat het allemaal verschillende kleuren zijn en alles zo netjes in een rondje ligt. Het lijkt me ook leuk om aan er aan te kunnen ruiken.

Je tekening ziet er uit alsof je het heel leuk vond om na te kleuren. Klopt dat?

Ja! Ik vond het heel leuk, er zitten veel mooie kleuren in. Ik vond het wel lastig dat er zoveel mensen bewegen. Dat is een beetje druk voor mijn ogen.

Toch is het goed gelukt. Stel nou dat meneer de vries dit leest. Wat zou je dan tegen hem willen zeggen?

Dat ik respect voor hem heb. Hij moet wel heel veel geduld hebben om alle bloemblaadjes in een rondje te leggen. En daarvoor moest hij het ook nog allemaal verzamelen! Dat vind ik heel knap!
Turi (11) // herman de vries // Mesa // Kröller-Müller Museum // Otterlo

Ook Turi koos voor een werk van herman de vries. Hij heeft zo lang naar alle voorwerpen zitten staren dat het uiteindelijk niet gelukt is om het allemaal in te kleuren. Ik zei tegen hem dat herman de vries dat vast wel zou begrijpen.

Waarom heb je voor dit werk gekozen?

Ik vond het een heel rustig kunstwerk en ik was benieuwd naar alle voorwerpen. Ik wilde het natekenen zodat ik het beter kon bekijken.

Wat vind je er van?

Ze zien er allemaal heel oud uit. Het is niet van deze tijd.

Ik kan niet zo goed peilen of je dat nou juist wel of niet goed vindt.

Ik ben daar ook nog niet helemaal uit mevrouw.

Dat is oké.
Anoniem // herman de vries // from the forest floor

Helemaal de naam vergeten te noteren van de held die dit werk probeerde na te tekenen. Hij was optimistisch gestemd toen hij aan zijn tekening begon, maar de moed zonk hem al gauw in de schoenen. Al die blaadjes hadden zoveel details en waren zo verschillend van elkaar dat het veel moeilijker was dan hij dacht om de tekening tot een goed einde te brengen.

Gaat het een beetje?

Ja, ik heb het geloof ik een beetje onderschat mevrouw.

Wat heb je precies onderschat?

Nou kijk, het zijn zoveel blaadjes, maar ze zijn allemaal anders. En het zijn er zo veel!

Ik denk dat dat precies is wat meneer de vries dacht toen hij er een kunstwerk van maakte. Hij kreeg er alleen een goed gevoel van denk ik.

Dat snap ik. Maar hij hoefde ze niet na te tekenen.

Goed punt.
Julian (12) // Doug Wheeler // PSAD Synthetic Desert III (1971) // Solomon R. Guggenheim Museum // New York

Julian vond het heel cool dat Doug Wheeler niet alleen een beroemde kunstenaar is, maar ook piloot. Hij begreep daarom maar al te goed dat hij graag in de wolken vliegt en kan zich voorstellen dat het daar heel stil is. Hij vond het bijzonder dat meneer Wheeler in een museum een kamer heeft gebouwd waar het net zo stil is als in de wolken en hij wilde er best een dagje naar toe.

Ha Julian. Je koos vrij snel voor het werk van Doug Wheeler. Kan je uitleggen waarom?

Ik vond het licht heel mooi, vooral onder het plateau is het heel fel. Het lijkt me fijn om daar te zitten.

Mij ook! Wat lijkt jou er zo fijn aan?

Dat het helemaal stil is en ook een beetje buitenaards lijkt.

Goed verwoord. Zou je er nog iets aan willen veranderen als dat mocht?

Ja! Ik zou die punten wel in een andere kleur doen. Heel fel blauw of zo, dan is het net alsof je in de hemel bent.

Goeie.
Justin (11) // Sarah van Sonsbeeck // Some lies are extremely beautiful // Annet Gelink Gallery Amsterdam.

Justin vond het heel bijzonder dat Sarah van Sonsbeeck kunstwerken maakt over grote dingen die in de wereld gebeuren. Bijvoorbeeld over mensen die vluchten voor de oorlog, met bootjes over zee varen en warme reddingsdekens krijgen als ze uit het koude water komen. Die gouden dekens veranderen dan opeens in kleine veilige plekken. Door kunstwerken te maken met dat materiaal hoopt ze dat mensen nadenken over hun eigen veilige plekje, over andere mensen en over nog veel meer. Justin werd er duizelig van zoveel.

Wat vond je er van om het na te tekenen?

Ik vond het leuk om de diepte te tekenen van de ruimte. En ik vond het leuk om met de gouden pen te kleuren.

Wat vind je van de kunstwerken?

Ik vind dat goud niet zo goed bij het verhaal passen. Ik zie de gedachte erachter er niet zo goed in. Misschien kan ze dat er nog op schrijven.

Ik denk dat het wel op een bordje ernaast hangt. Maar jij zou het niet op je kamer willen hebben?

Nou, misschien als ze er een andere kleur van kan maken. Maar zo ook wel hoor.
Benjamin (12) // Anouk Kruithof // Enclosed Content Chatting Away in the Colour Invisibility // 2009 – ongoing

Ik vertelde aan Benjamin dat Anouk Kruithof kunst en kunstboeken maakt. Zij is zelfs zó gek op boeken dat zij er een heel kunstwerk mee maakte. Ze stapelde wel meer dan duizend boeken op elkaar die samen weer een heel nieuw kunstwerk vormen. Benjamin vond het een beetje op een schilderij lijken en dat stond hem wel aan.

Zo, jij hebt even duizend boeken getekend. Wat vind je er van?

Ik vind het leuk dat ze het helemaal met boeken heeft gemaakt. En ook wel leuk dat je zelf kunt weten wat je er in ziet. Het zijn leuke kleuren en vormen.

Wat zie jij er dan in?

Ja, dat weet ik ook niet precies. Maar mooi vind ik het wel. Echt knap hoor dat ze die boeken zo heeft gestapeld.

Heb je nog ideeën voor de maker?

Misschien kan ze het de volgende keer in een andere vorm doen. Of met computerspelletjes in plaats van boeken. Dat zou ik heel cool vinden.
Aniek (12 jaar) // Nasbami

Nasbami is een kunstenaar uit Rotterdam die van alles en nog wat maakt: schilderijen, collages, muurschilderingen en installaties. Ik vertelde Aniek dat ik ergens las dat hij veel nadenkt over hoe hij zich gedraagt richting andere mensen, maar ook over de spullen om hem heen. Hij zei dat alle spullen in zijn tentoonstelling iets over hem zeggen. Dat snapte Aniek wel, haar slaapkamer zegt ook iets over haar. Bijvoorbeeld wat ze leuk vindt.

Waarom heb je voor dit werk gekozen?

Ik vind het heel mooi. Er is veel kleur, het is lekker vrolijk en er zitten hele mooie details in. Ook echt grappige vormen. Het was leuk om te tekenen, want we hebben net een les over perspectief gehad en dat ging nu heel goed.

Ik zie het. Was er nog iets wat je liever anders had gezien?

Ik had dat kleedje in een wat vrolijker kleurtje gedaan, maar verder vind ik het echt een heel mooi en grappig kunstwerk.

Wat zegt het over de kunstenaar denk je?

Ik denk dat hij ook heel leuk en grappig is.

Dat denk ik ook wel.
Luna (12) // Suzie van Staaveren // Afstudeerwerk 2016

Luna vond het leuk dat Suzie van Staaveren kunstwerken maakt met voorwerpen, zoals bakstenen en ringen uit de gymzaal. Ze maakt ze alleen net een beetje anders zodat mensen gaan nadenken over die voorwerpen. Waarom is het ene ding bijvoorbeeld om mee te spelen en het andere niet? Als je bakstenen een kleurtje geeft, wordt het dan speelgoed? Ik vroeg het aan Luna.

Waarom koos je voor dit werk?

Ik vond de ringen heel leuk. Die hebben wij ook in de gymzaal. Ik vind het ook leuk dat ze een soort schilderij heeft gemaakt met voorwerpen.

Zou je dit kunstwerk in het echt willen zien?

Ja, dat lijkt me heel leuk. Ik vind die balkjes op de vloer trouwens ook heel goed bedacht. En die stenen ook.

Zou je er mee willen spelen?

Ja, dat lijkt me heel leuk! Ik zou wel een huisje willen bouwen met al die stenen. Of ik zou er een kast in zetten en ze daar netjes in opbergen. Of ik zou er boven aan de ringen zwaaien! Er is genoeg te beleven.

 

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later