Redactie

Interviews en video’s Jan Hoek

11 januari 2014

Een compilatie van interessante interviews, gesprekken en artikelen met en over Saskia Janssen

Hoe langer kunstenaar Jan Hoek aan een project werkt, hoe meer hij verdwijnt.
Een artikel geschreven door Niña Weijers, gepucliceerd op de website van De Correspondent (18 september 2014)
Links: ‘Kim in my house’. Rechts: ‘Supermodel Kim’. Foto’s: Jan Hoek

Morgen vertrekt Jan Hoek voor een paar weken naar Ghana, maar vandaag gaat hij nog van de ene naar de andere afspraak. ’s Ochtends drinkt hij koffie met een modeontwerper die samen met hem naar Kaapstad wil reizen voor een project rond travestieten; ’s middags ontvangt hij een aantal mensen bij hem thuis om te praten over de Stan/Jan-show die moet gaan plaatsvinden in debatcentrum De Balie; ’s avonds wordt een werk van hem geveild bij Christie’s.

‘Deze dag is niet exemplarisch,’ haast hij zich een aantal keer te zeggen. Veel liever is hij op reis of op straat, om mensen te ontmoeten die niets met de kunstwereld te maken hebben. ‘Eigenlijk zou je me moeten opzoeken in Ghana.’
Link Artikel

Me & My Models – Jan Hoek
Een film van het boek van Jan Hoek ‘Me & My Models’

Een Blade Runner-achtige wereld in Ghana vol autowrakken
Een artikel geschreven door Jan Hoek, gepubliceerd op de website van Vice (9-11-2015)
It was only when my friend Renske stripped down to her bikini, that those guys wanted to get naked as well

De De eerste keer dat ik naar Ghana ging, kwam ik er om een tijdje in een centrum voor geestelijk gehandicapten te gaan wonen. Niet omdat ik zelf nou zo erg geestelijk gehandicapt ben, maar om er te fotograferen. Het centrum ligt vlak bij Kumasi en is een prachtige idyllische plek waar ik me bijna beangstigend thuis voelde. Ik sliep in een van de zes ronde gasthutjes midden op het terrein met uitzicht op een vallei en werd ‘s ochtends wakker van de geluiden van fluitende vogels, balkende ezels en huilende geestelijk gehandicapten, die zodra ik mijn hut uitliep bij me op schoot kropen en hun besnotte snoetjes aan mijn shirt afveegden. Ik zal niet nog langer uitweiden over deze paradijselijke plek, behalve dat ze hun gasthutjes gewoon verhuren en ik iedereen aanraad om je volgende vakantie hier te vieren.
Link Artikel

Charlotte Köhler Prijs voor Jan Hoek 2015 | Cultuurfonds
Jan Hoek wordt gefilmd op een werkdag, door het Prins Bernhard Cultuurfonds

Interview: Zonder moreel bezwaar zijn foto’s saai
Interview geschreven door Bram van Dijk, gepubliceerd in NRC Next (12 maart 2013)Zijn vingers strijken langs zijn naam, ‘Jan Hoek’. ,,Ik houd van mijn letters op de muur”, zegt de fotograaf en kunstenaar. Meteen rechts in de exporuimte van FOAM introduceren amateuristische naaktfoto’s ene Kim, een voormalige junk. De ster van deze expositie, zegt Hoek (29). Kim maakte deze foto’s zelf, omdat Hoek haar vroeg haar dagelijks leven in beeld te brengen. ,,Ze heeft alleen foto’s gemaakt waar ze naakt opstond.” Er hangen ook afdrukken van toen Kim verslaafd was. Die schoot Hoek bij hem thuis. Ondanks haar door drugs aangetaste lichaam, droomde ze van een modellencarrière. Hoek: ,,Dat kwam ook doordat ik haar had verteld dat Kim Feenstra ooit drie maanden dakloos was en nu een supermodel.”
Link Artikel

KIM & PAUL’S TRIP
Een video met verschillende foto’s van een reis die Jan Hoek samen maakte met Kim (zijn model) & Paul (haar vriend)

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later