Sascia Vos

KAAP

31 mei 2014

Kaap. Beeldende kunst voor jong en oud op een prachtige locatie midden in de natuur.

Voor de kinderen zijn er genoeg dingen te doen en te zien, naast een ballenbak, een sjoelspel met grote boomschijven, kunnen ze zelf knutselen met playmaïs en een fantasiewereld scheppen waardoor een treintje rijdt dat filmt. Dit werk is van Nou & Herkauw dat ook de live-video-collage “mutant me” realiseerde, hier kun je met een afstandsbediening je videobeeld still zetten en op een video-scherm achterlaten. Door nog meerdere beelden daar overheen te plaatsen is het mogelijk om jezelf te clonen, te voorzien van tig armen en benen.
Nou & Herkauw: “Mutant me”

 

Van de werken die je alleen maar passief kunt ondergaan, vallen vooral de videowerken op. Voor de allerkleinsten (maar ook volwassenen) is het dagelijkse leven van lieflijke wollen figuurtjes te bekijken door de gaten van een aantal vogelhuisjes die her en der in het heuvellandschap bij het fort staan opgesteld. Deze animaties van konijntjes zijn gemaakt door Zaou Vaughan & Inti Mego.
Zaou Vaughan & Inti Mego: “Tik tik tok”

 

Eveneens een animatie, maar dan met een minder onschuldig thema, is het werk van Douwe Dijkstra “Demontable”. In deze korte film waarin veel gemaakt is met de blue- en greenscreen, wordt een verbeten oorlog letterlijk op de keukentafel gevoerd. Aan de tafel wordt radio geluisterd, koffie ingeschonken en een krant gelezen. Maar dan stijgen er plots helikopters op, mini-helikopters die de krant aan flarden vliegen, gevechtsvliegtuigjes bombarderen een bord aardappelpuree met broccoli, een kop koffie wordt met een soort kanon beschoten. Het gevecht wordt steeds heftiger maar ook absurder en ondanks het zware thema over de dagelijkse oorlog die wij via het nieuws tot ons nemen, is de film luchtig, grappig en zeer speels gemaakt. Af en toe geeft Douwe Dijkstra inzage over het creatieproces en zie je o.a. hoe met bubbelplastic de bomgeluiden gemaakt zijn, of hoe een geweer uit een houten plaat wordt gezaagd. Het contrast tussen het groot- en kleinschalige, werkelijkheid en spel; het maakt dit werk tot een van de hoogtepunten van deze expositie.
Douwe Dijkstra: “Demontable”

 

Wat meer abstracte animaties zijn afkomstig van Johan Rijpma waarin hij o.a. met stopmotiontechnieken en simpele materialen als een vel wit papier een patronenspel creëert. Het papiertje lijkt zichzelf als in een organisch proces in duizenden kleine stukjes op te delen. In een andere animatie laat hij rolletjes plakband op magische wijze groeien en als luchtige bubbels opspatten.
Johan Rijpma: “Tape generations”

 

Van de ruimtelijke installaties viel het werk “Zwerm” van Zoro Feigl op. Zoals gewoonlijk bij Zoro Feigl, beweegt dit werk middels een machine. Een aantal zwarte bollen op metalen flexibele steeltjes, zwiepen vanuit een punt omhoog en omlaag van rechts naar links. Het is geïnspireerd door het samenvliegen van vogels zoals b.v. spreeuwen in een zwerm. Door het mechanische en schokkerige heen en weer veren, en wellicht ook door het geringe aantal bolletjes, roept het bij mij niet de vloeiende vlucht van een zwerm vogels op, maar intrigeren doet het wel.
Zoro Feigl: “Zwerm”

 

Leonard van Munster tenslotte maakte een indrukwekkende installatie in een ondergrondse bunker. De kamer is op het eerste oog met gewone keuken- en huiskamerspullen ingericht, maar het interieur lijkt ontzet te zijn, met een gigantisch getordeerd bed midden in de ruimte. Zou er een aardbeving hebben plaatsgevonden of is er een wervelwind door de kamer gegaan? Het matras hangt namelijk aan het plafond, stapels boeken zijn omgevallen, kastlaadjes staan open. Alles staat schots en scheef, of is op een hoop gevallen. Het werk heet “Een verstilde gedachte” en geeft de chaos weer die in je hoofd kan ontstaan.
Leonard van Munster: “Een verstilde gedachte”

 

Tweetakt/Kaap is nog te zien op 17 mei, 24 mei (1e Pinksterdag), 25 mei (2e Pinksterdag), 31 mei, van 11:00 – 18:00 uur; Fort Ruigenhoek, Ruigenhoeksedijk 125, 3737 MR, Groenekan: entree 8 Euro
Met het beeldende werk van: Johan Rijpma, Zoro Feigl, Margriet van Breevoort, Meirav Heiman, Jochem van Grieken, Benjamin Verdonck, Monobanda, Nou & Herkauw, Sander Breure & Witte van Hulzen, Douwe Dijkstra, Leonard van Munster, Sam Easterson, Zaou Vaughan & Inti Mego.

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later