Maurits de Bruijn

KAN NIET BESTAAT NIET: Bertien van Manen

Podcast
23 december 2022

In de eerste aflevering van Kan niet bestaat niet, een podcast over niet-gemaakte kunst, gaat Maurits de Bruijn in gesprek met Bertien van Manen.

Fotograaf Bertien van Manen vertelt over de niet-gemaakte foto’s die haar een leven lang achtervolgen. Hoe ze Russisch leert en afreist naar het land waar de nonnen hun herintrede hebben gedaan in de kerk na de val van het communisme. Met haar camera in de aanslag ziet ze prachtige beelden aan zich voorbijschieten, maar het lukt haar niet de knop in te drukken. Waarom verstijft ze? In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Van Manen over de invloed van een katholieke opvoeding en de veranderende betekenis van succes wanneer je ouder wordt.

Bertien van Manen. Foto: Pieter Henket.

'Van Manen, waarom druk je niet op die knop?! Weet je, dat durf je gewoon niet. En het is zoals ik zei, je bent bang dat als je het wel doet dat de hel uitbreekt.'

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Over Bertien van Manen
Sinds de jaren ’70 legt Bertien van Manen de mensen vast die ze ontmoet tijdens haar reizen. Haar foto’s worden geroemd vanwege de bijzondere en onvergetelijke intimiteit die ze uitstralen. Ze werkte onder andere in de Appalachen, China, Rusland, Armenië, Kazachstan en Moldavië.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later