Lieneke Hulshof

KAN NIET BESTAAT NIET: Brahim Tall

Podcast
3 maart 2023

Een gebouw in West-Afrikaanse architectuur met een Nederlands rieten dak waar kunstenaars kunnen samenkomen, exposeren en resideren, dat is het (nog) niet-bestaande werk van Brahim Tall. In aflevering elf van Kan niet bestaat niet gaat Tall in gesprek met Lieneke Hulshof over de overeenkomsten in Senegalese architectuur en Nederlandse rieten daken. Tall vertelt over plekken waar hij zich graag begeeft, over zijn afkeer enerzijds en vatbaarheid anderzijds voor institutionele erkenning en het belang van een gemeenschap.

Brahim Tall heeft als droom om een gebouw te maken in West-Afrikaanse bouwstijl met een traditioneel Nederlands rieten dak erop. Brahim heeft zelf een Senegalese, Nederlandse en Belgische achtergrond en de mogelijke samenkomst van Senegalese en Nederlandse architectuur in het gebouw reflecteert voor Brahim de vervlechting van zijn eigen culturele identiteiten. In zijn werk is Brahim vaker bezig met onderzoek naar identiteit, zo ook in zijn zwart-wit film Tukuleur (2022), waarin de hoofdpersoon diverse flamboyante poses en blikken aanneemt. Door analoge, cinematografische ingrepen in de film, zoals het spelen met licht- en schaduwwerking, is de identiteit van de protagonist niet te vangen. Door het centrale personage steeds te laten veranderen, probeert Tukuleur te tonen hoe onze blik de interpretatie van verschillende lichamen in verschillende contexten beïnvloedt. In gesprek met Lieneke Hulshof vertelt Tall over de plekken waar hij zich thuis voelt – zoals Beursschouwburg in Brussel –, wat de erkenning van een instituut kan betekenen, en het verschil tussen netwerken en het vormen van een gemeenschap.

Artwork door Noémi Biró.

Ergens wil ik niet dat mijn succes gelinkt is aan institutionele erkenning, maar je wordt van het begin van je leven geleerd dat dát succes is, dus het voelt wel zo.”

Over Brahim Tall
Brahim Tall studeerde af als fotograaf en filmmaker aan het Luca in Brussel. In zijn werk onderzoekt hij vragen over identiteit en zwartheid.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later