Lieneke Hulshof

KAN NIET BESTAAT NIET: Rinke Nijburg

Podcast
31 maart 2023

In aflevering vijftien van Kan niet bestaat niet gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Rinke Nijburg over ego, religie en de tegenstrijdigheden die in ieder mens verankerd zijn. Nijburgs niet-gemaakte werk zou een menselijk, eigentijds en universeel religieus moeten zijn: een voorstelling waarin Jezus Maria zou baren. Als Nijburg vervolgens stilstaat bij het idee dat religieus werk in de mode zou raken, schrikt hij en ervaart hij een innerlijk conflict: hij wil Jezus toch eigenlijk liever voor zichzelf houden. Terwijl hij ook voelt dat je hem juist aan iedereen zou moeten willen geven.

Religie is een belangrijk thema in het werk van Rinke Nijburg, waarbij het hem gaat om mededogen en begrip voor de ander, en het troostrijke karakter van religieuze beelden, zij het van Jezus of van Boeddha. Zijn niet-gemaakte kunstwerk zou dat invoelbaar moeten maken: dat er niet één manier is om naar de werkelijkheid te kijken, niet één manier om de heilige boeken te lezen. Het werk dat Nijburg voor ogen heeft, is in zijn verbeelding echter zo allesomvattend dat hij er niet aan durft te beginnen. Dit universele religieuze schilderij, dat ook nog eens eigentijds en menselijk zou moeten zijn, zou een omkering zijn: Nijburg zou Jezus schilderen die Maria baart. Waarbij de zijdewond van Jezus, die amandelvormig is, de vulva zou representeren. Aangezien Jezus God is, schept hij volgens het evangelie de mens en baart hij in zekere zin Maria, maar dat is nooit eerder in beeld gebracht. Door die omkering te schilderen zou het werk ook vragen oproepen over wie wiens pijn baart, en wie wiens pijn begrijpt. Wie lijdt er meer, Jezus die gemarteld wordt door de Romeinen, of Maria die haar zoon verliest? Met behulp van een mechaniek of projecties zou Nijburg elementen uit het beeld kunnen laten veranderen, in contact met elkaar kunnen brengen of kunnen laten pulseren.

In aflevering vijftien van Kan niet bestaat niet gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Rinke Nijburg over ego, religie en de tegenstrijdigheden die in ieder mens verankerd zijn. Hij vertelt over tentoonstellingsopeningen waarbij hij het gedrag van kunstenaars onderling vergelijkt met de pikorde die geldt op een apenrots. Als Nijburg stilstaat bij het idee dat religieus werk in de mode zou raken, schrikt hij en ervaart hij een innerlijk conflict: hij wil Jezus toch eigenlijk liever voor zichzelf houden. Terwijl hij ook voelt dat je hem juist aan iedereen zou moeten willen geven.

Rinke Nijburg. Foto: Gerda ten Thije

'Ego' vind ik echt een van de allermoeilijkste dingen. In die zin ervaar ik wél dat als je je als kunstenaar profileert, en je wilt bekend worden, en je wilt aandacht voor je werk, dan is dat ook eigenlijk onmiddellijk aandacht voor je ego. En daar ben ik nooit goed uitgekomen. Dat ervaar ik echt als een heel pittig dilemma.

Over Rinke Nijburg
Rinke Nijburg maakt schilderijen, maar ook collages en installaties. In zijn oeuvre verbindt hij religie en mythologie met strips, sprookjes en de maatschappelijke actualiteit.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars, of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later