Gerda van de Glind

Kleine kunstkritiek uit Apeldoorn – Bekende dingen door nieuwe ogen

Column
12 mei 2019

Gerda van de Glind bespreekt met leerlingen van basisscholen door heel het land hedendaagse kunstwerken

Het was vrijdagmiddag toen ik langs ging bij groep 6/7 van basisschool De Kring in Apeldoorn. Dat leek me een goed moment om het eens te hebben over iets luchtigs, zoals humor.  De kinderen waren het daar wel mee eens en stonden vrolijk te gniffelen bij de door mij gekozen kunstwerken. Gelatin, Wim T. Schippers en Erwin Wurm vielen goed in de smaak. Toen ik ze vroeg wat deze kunstwerken nou zo grappig maakt, waren ze het er over eens dat dat komt ‘omdat je hele bekende dingen opeens met nieuwe ogen gaat bekijken.’ Vervolgens gingen ze druk aan de slag om mij een aantal bekende kunstwerken door hun ogen te laten zien. Ik ben mijn weekenden wel eens beroerder begonnen.


 


Afbeeldingen: Pindakaasvloer – Wim T. Schippers. Tekening door Tess (10)

‘De pindakaasvloer van Wim T. Schippers ziet er heel leuk en creatief uit en ik word er blij van. Ik denk dat de kunstenaar het heeft gemaakt omdat hij heel dol is op pindakaas, of misschien dat zijn vrouw en zijn kinderen het heel lekker vinden en hij het speciaal voor hen heeft gemaakt. Ik vind het een goed werk omdat niemand anders het ooit heeft gedaan, het er mooi uit ziet en ik denk dat het erg lekker ruikt. Ik denk dat mensen er ook trek van krijgen, dus ik hoop dat er ook broodjes pindakaas te koop zijn in het museum. Misschien kan hij dit werk een keer in Apeldoorn maken? Niet bij ons op school want dan gaan de kleine kinderen er in staan. Maar in het museum mag het vast.’ – Tess (10)

Afbeeldingen: HI HA – John Körmeling. Tekening door Desiree (9)

‘Het kunstwerk van John Körmeling bestaat uit allemaal grote gekleurde lampen in de vorm van letters. Er staat ‘HA’ en ‘HI’ in knalgeel, wit, rood en paars. Als je er naar kijkt dan hoor je in je hoofd iemand lachen. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt omdat je er heel vrolijk van wordt. Het leuke aan het kunstwerk is dat het heel simpel is, maar ook heel prachtig. De kleuren zijn precies goed en je blijft er maar naar kijken. Ik zou dit wel graag in onze school willen hebben hangen, boven onze trap. Dan zou ik elke dag onderweg naar boven een beetje moeten lachen. Want hoe kan je nou weer niet vrolijk worden van dit werk? Ik denk dat de kunstenaar er ook nog elke keer om moet lachen.’ Desiree (9)


 


Afbeeldingen: Progress vs Regress – Melanie Bonajo. Tekening door Roël (10)

‘Op het kunstwerk van Melanie Bonajo zie je een oranje lucht en een oma die diep in de troep zit. Het ziet er heel grappig en heel serieus uit. Daardoor blijf je kijken. Ik denk dat die oma ons wil zeggen dat we onze troep op moeten ruimen omdat het anders in de oceaan komt. Ik vind het erg mooi bedacht, om dat zo te vertellen. Ik denk dat die oma de wereld wil redden. Haar boodschap is denk ik dat we samen op moeten ruimen als we ook zo lang als haar willen leven. Mijn complimenten voor degene die dit heeft bedacht en gemaakt. Het zet je echt aan het denken. En tegen die oma wil ik graag zeggen: dapper dat u tussen al die troep durft te zitten. U bent een held!’ – Roël (10)


 


Afbeeldingen: Really Good – David Shrigley. Tekening door Guido (10)

‘Het kunstwerk van David Shrigley is een heel groot zwart standbeeld van een opgestoken duim. Het staat middenin een oude stad met een soort tempel die wel Grieks lijkt. De duim is heel lang. De kunstenaar heeft dit vast gemaakt om iedereen die voorbij komt een goed gevoel te geven. Met zo’n duim wens je toch iedereen een beetje succes. Als ik hier voorbij zou lopen onderweg naar school zou ik me heel blij voelen. Ik denk dat andere mensen er ook erg vrolijk van worden. Ik denk ook dat als er meer van dit soort kunstwerken waren, mensen misschien ook wat aardiger tegen elkaar zouden zijn. Het is een klein gebaar maar het heeft een groot effect. Ik wil de kunstenaar daarom een duim geven. Goed gedaan meneer Shrigley. Misschien kan de burgemeester van Apeldoorn zorgen dat er hier ook eentje komt? Dat zou top zijn. ‘ – Guido (10)


 


Afbeeldingen: Vorm-Fellows-Attitude – Gelatin. Tekening door Keano (9)

‘Gelatin heeft een hele grote drol als kunstwerk gemaakt. Het is zo groot dat het wel groter is dan de mensen die er bij staan. De drol ligt op een tapijt op een grijze vloer. Ik denk dat de kunstenaars het hebben gemaakt om mensen aan het lachen te maken. Ik vind het in ieder geval heel grappig omdat het een drol is. Hoe verzin je het? Het enige wat ik anders had gedaan was er geen tapijt onder leggen. Dat is toch een beetje vies en ook niet zo mooi. Ik hoorde dat de kunstenaars vrienden zijn die samen allemaal gekke dingen maken. Dat lijkt me erg leuk om te doen. Samen bedenk je toch leukere dingen dan alleen. Misschien dat ik ook eens met mijn vrienden ga nadenken over iets leuks om samen te maken.’ – Keano (9)


 


Afbeeldingen: Convertible Fat Car – Erwin Wurm. Tekening door Jordi (9)

‘Het kunstwerk van Erwin Wurm is een rode auto. Het is een dikke Ferrari. Daar achter zie je een witte muur en achter die auto zit een soort van keuken. Ik denk dat de kunstenaar het grappig vond dat mensen het altijd hebben over dikke auto’s. En dat hij daarom een keer een echte dikke auto wilde maken. Want die bestaan natuurlijk helemaal niet. Ik vind het heel cool en grappig bedacht. En de auto is eigenlijk ook nog steeds wel mooi. Ik zou er wel een keertje in willen rijden. Misschien met de kunstenaar?’ – Jordi. (9 jaar)


 


Afbeeldingen : Progress vs Regress – Melanie Bonajo. Tekening door Kyano (9)

‘In het kunstwerk van Melanie Bonajo zie ik een oma in een ruimteschip. Het ruimteschip zweeft in de lucht. Door het raam zie je allemaal sterren in het donker. Het is een grappig beeld om te zien. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft bedacht om te laten zien dat opa’s en oma’s nog niet te oud zijn om de ruimte in te gaan. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik vind het leuk dat er een oma in een ruimteschip zit, in plaats van een kind. Ik vind het ook leuk voor die oma dat er een keuken in zit zodat ze kan koken. En dat er allemaal lampjes overal zitten zodat ze kan lezen. Zelf zou ik ook wel de ruimte in willen. Misschien doe ik dat nog wel, als ik oud ben. Dat lijkt me wel gaaf.’ – Kyano (9)


 


Afbeeldingen: Skin 2 – Mehmet Ali Uysal. Tekening door Max (9)

‘Het kunstwerk van Mehmet Ali Uysal is een grote wasknijper op een berg. Ik denk dat hij dit heeft gemaakt om mensen te laten lachen. Ik denk dat mensen er een leuk en grappig gevoel van krijgen. Het is ook echt goed gelukt. Ik vond het zo leuk dat ik er een verhaaltje over heb geschreven:

‘Er was eens een kunstenaar en hij dacht: ‘Ik wil dit park opfleuren. Het is een beetje saai hier.’ Hij keek eens goed door het park. Hij voelde even in zijn zak want hij had honger. Maar toen vond hij een wasknijper in zijn zak. Hij pakte de wasknijper en richtte die op een bergje. Hij dacht: dit is wat ik ga maken. Ik ga een mega wasknijper maken en vragen of ik het mag neer zetten.  – Einde -‘ Max (9)


 


Afbeeldingen:  SAY CHEESE! – Martin Creed. Tekening door Ruben (10)

‘Het kunstwerk van Martin Creed bestaat uit een hele lange rij cactussen. Ze staan van klein naar groot. Ze zitten allemaal in een bloempot. Aan de ene kant zit een witte muur, daar hangen gekleurde blokjes aan. Aan de andere kant is er een soort piramide van WC-rollen gemaakt. Ik denk dat de kunstenaar veel van cactussen houdt. Daarom heb ik het werk ook gekozen. Ik heb zelf ook cactussen. Ik vind het goed dat hij ze van klein naar groot heeft gezet. Ik denk dat hij het kunstwerk heeft gemaakt toen het lente was. Daar worden mensen vrolijk van. En ik denk dat hij ook vrolijk was toen hij het maakte. Misschien ga ik mijn cactussen ook wel op volgorde zetten. Bedank hem maar, voor de tip.’  -Ruben (10)

Met grote dank aan juf Diddy en de leerlingen van groep 6/7 van PCBO De Kring in Apeldoorn.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later