Sophie Smeets

Kunst in een raamkozijn

30 juli 2020

Wie door de straten van het centrum van een willekeurige stad loopt zal niet direct aan kunst denken. In het hedendaagse straatbeeld heeft commercie de overhand: winkelketens en restaurants wisselen elkaar af en etalages staan over het algemeen vol met paspoppen, rekken met souvenirs of telefoonhoesjes achter plexiglas.
Toch vind je af en toe kunst in de stad: een mini galerie met een groepstentoonstelling van 57 Nederlandse en internationale kunstenaars, een kunstenaar die elke week in zijn eigen raam een nieuwe tentoonstelling inricht, of een vlaggenstok waaraan een kunstwerk wappert. Sommige initiatiefnemers realiseerden zich een tijd geleden al dat kunst goed tot zijn recht komt achter het glas van een etalage, anderen besloten vanwege gesloten musea en afgelaste tentoonstellingen kunst te exposeren waar het mocht: op straat, achter een raam. Een kunstervaring voor de opmerkzame voorbijganger.

Tussen 20 juli en 31 augustus 2020 werkt Mister Motley met een alternatieve zomerplanning binnen het thema ‘buiten’. Vandaag publiceren we een overzicht van kunstetalages, oude en nieuwe initiatieven die je al lopend door een stad tegenkomt. Mocht je je deze zomer in een van de onderstaande straten bevinden, kijk dan goed om je heen.

Tiny Art Gallery 
Dunne Bierkade 1, Den Haag
Je zou het niet vermoeden, maar er passen 57 kunstwerken in de expositieruimte van Tiny Art Gallery. Van een oude letterbak maakten initiatiefnemers Marijn van der Leeuw en Tommy Smit aan het begin van de lockdown een galerie, compleet met gewitte muren, plinten en een houten vloer. De grootste ruimte is 15,5 bij 12,5 en de kleinste 7,5 bij 7,5 centimeter. Wat begon als een grapje, groeide uit tot een internationale groepstentoonstelling met kunstenaars uit Nederland, Londen en Brussel. De open call voor de tweede editie is sinds deze week van start en in september hopen Marijn en Tommy de ruimtes gevuld te hebben met nieuwe werken. Tot die tijd kun je de eerste editie van Tiny Art Gallery bekijken in een etalage op de Dunne Bierkade in Den Haag.

https://www.instagram.com/thetinyartgallerythehague/


Tiny Art Gallery in Den Haag

WARP bij SEA Foundation
Tivolistraat 22, Tilburg
Presentatie-instelling SEA Foundation in Tilburg opende afgelopen mei een nieuwe tentoonstellingsruimte in haar etalage. De naam WARP verwijst naar een begrip uit de weeftraditie: de draden die naar beneden lopen en structuur en richting geven aan het stuk textiel dat geweven wordt. De vitrine is het kader, het ‘weefgetouw’, waarbinnen kunstenaars hun werk kunnen maken.

Deze zomer is het werk van Lisette de Greeuw bij WARP te zien. De Greeuw onderzoekt op een bijna wiskundige manier hoe informatie wordt georganiseerd en hoe we betekenis geven aan patronen. Ze rangschikt een indrukwekkend aantal herhalingen van symbolen in complexe patronen en vormen, die hun oorsprong vinden in de borduurkunst.
Het werk van Lisette de Greeuw is nog tot 30 augustus te zien.

https://www.seafoundation.eu/warp_lisette_de_greeuw_lieselotte_egtberts/


Het werk van Lisette de Greeuw: v.l.n.r Eventuation, 2019; 10.000 hours, 2017; notation language

Raam Maar
Stadhoudersplein 22A, Rotterdam
Wat doe je wanneer je tentoonstelling afgelast is, maar je wel een huis op de begaande grond met een groot raam hebt? Kunstenaar Jip Piet begon tijdens de lockdown met het organiseren van tentoonstellingen in zijn eigen raam in Rotterdam, waarin iedere week het werk van een andere kunstenaar getoond werd. Volgende week opent Raam Maar zijn eerste groepstentoonstelling met het werk van Roy Vastenburg, Simon Oosterhuis, Cedric ter Bals, Ewoud van Rijk, Alexandra Martens Serrano, Machteld Rullens, Gijsje Heemskerk, Merel Jansen en Chloe Peres-Labourdette.
Het blijft overigens een nomadisch initiatief: overal kan er een kunstraam geopend worden. Zo organiseert Raam Maar vanaf september ook een tentoonstelling op de ruiten van zeefdrukatelier Kapitaal in Utrecht.

https://www.raammaar.nl/


Raam Maar in Rotterdam met het werk van Merel Jansen

The Balcony
Herenstraat 14, Den Haag
The Balcony is geen balkon, maar een vitrine, en bevindt zich sinds 2018 in de etalage van een vioolbouwer. Het initiatief toont voornamelijk kunstenaars die níét in Den Haag wonen, om zo de Hagenaren een nieuwe stem te laten horen en de kunstenaars op hun beurt aan een nieuw publiek te presenteren. Tot eind augustus is de tentoonstelling KRAAM te zien met het werk van Wouter van der Giessen, die dit jaar nog afstudeerde van AKV|Sint Joost in Breda. De kunstenaar transformeert de ruimte achter het raam tot een kleurrijke plastic speelgoedwinkel, en stelt daarbij de vraag wat er gebeurt wanneer de context van een commerciële vitrine wordt overgenomen door een kunstenaar.

https://thebalconythehague.com/

De Aanschouw
Witte de Withstraat 80, Rotterdam
Tussen twee deuren ingeklemd, naast café de Schouw, vinden we de vitrine van de Aanschouw. De website vermeldt: ‘‘De Aanschouw kleeft zich sinds 6 juli 2001 als een parasiet aan een publieke plaats.’’
Elke donderdagavond installeert een andere kunstenaar één werk, variërend van schilderij tot video tot installatie, in de smalle ruimte, waar het een week te bewonderen is door cafégasten en voorbijgangers. Deze week kunnen tentoonstelling nummer 983, gemaakt door Quinda Verheul, aanschouwen. Wat er volgende week hangt is nog een verrassing.

https://www.aanschouw.nl/


Installatie van Ties Ten Bosch, Wink Witholt en Camilio van Lenteren in De Aanschouw, 2004

The Pole
Paulownastraat 39, Den Haag
Sinds november 2018 wappert er in de Paulownastraat in Den Haag een kunstwerk aan vlaggenstok. De wisselende vlaggen, ontworpen door kunstenaars, nemen af en toe ook de vorm aan van een uithangbord, of zoals nu, een heksenbezem. Ik stel voor dat, mochten de musea ooit weer massaal hun deuren sluiten, iedereen met een vlaghouder op zijn huis een kunstwerk exposeert.

https://www.facebook.com/thepole.denhaag/


Kasia Fudakowski, It’s High Time, bij the Pole, Den Haag
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later