Mister Motley

Kunst is Lang – over het geschreven woord

8 augustus 2018

Kunst is Lang is met vakantie. Een mooi moment om deze zomerstop terug te blikken naar een aantal afleveringen van afgelopen seizoen, gecatagoriseerd op thema. In september is het radioprogramma terug met nieuwe lading kunstenaars die gevraagd worden op het lijntje te stappen, de onvermijdelijke wind van twijfel voor lief te nemen en tijdens het gesprek een schurende balans te vinden, om naar onontdekt terrein te schuifelen. Vandaag: Kunst is Lang – over het geschreven woord.

 

Maria Barnas

Maria Barnas is beeldend kunstenaar, schrijver en dichter. Met haar beeldend en talig werk onderzoekt ze hoe de werkelijkheid door beschrijvingen en afbeeldingen gevormd en vervormd wordt. Taal is niet alleen belangrijk in haar boeken en gedichten, maar vormt ook de rode draad in haar beeldend werk. ”Het idee dat je met taal precies kan doorgeven wat je denkt, is helaas een heel achterhaald idee. Maar die ruimte tussen weten waar het misgaat en het toch proberen, dát is waar er ruimte ontstaat voor vervorming, misvattingen, voor absurditeit en voor kunst.”
Vibeke Mascini

Gefascineerd door de onbevattelijkheid van 180 ton in 33,85 meter, ging Mascini uitgebreid op zoek naar manieren om vat te krijgen op deze grote eenheden. Het resulteerde in ‘The dent of Walter Umenhofer’, een boek waarvan alle pagina’s achter elkaar gelegd dezelfde lengte hebben als de reusachtige blauwe vinvis. Het boek staat vol met prikkelende gedachtegangen en verslagen van verricht veldwerk. Met lichtzinnige ernst en een heldere, poëtische blik laat Mascini zien hoe relatief de schijnbare absoluutheid is van maten en gewichten. Vibeke Mascini kwam langs in VondelCS om te vertellen over haar kunst, kunstenaarschap en blik op de wereld. Een gesprek over het idee van meten, het verdwenen woord en over het verpersoonlijken van de wetenschap.
Charlotte Mutsaers

‘’Deze tijd wordt gekenmerkt door modieuze tendensen. De toverwoorden van nu zijn bijvoorbeeld ‘samen’, ‘bruggen slaan’ en ‘verbinding’, maar bij sommige modieuze termen helpt het om het om te keren. Misschien is een andere manier van leven wel beter voor de kunst.‘’ Naar aanleiding van haar roman ‘Harnas van Hansaplast’, haar vele schilderijen en het jarenlang lesgeven op de Gerrit Rietveld Academie was Charlotte Mutsaers afgelopen seizoen te gast in Kunst is Lang. Een gesprek over onaangepastheid, de waarde van fictie en de eenzijdige intelligentie van vandaag de dag.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later