Wieke Teselink

Kunsttarot

12 december 2015

Op een koude en lege dag in twee vesten omhuld, wordt je lijf loom en je gedachten langzaam. Een dag waarin tijd slechts een praktisch gegeven is en waar je verder niks mee hoeft. Een dag waarop het zinloze het wint van de functie en het nut, waar verveling en dagdromen hoogtij vieren. De dag is niet gepland en komt vanzelf. Het kunstcollectief De Parasiet ontwikkelde voor Museum van Bommel van Dam Het Kunsttarot, om richting te geven aan jouw levensvragen, die op een dergelijke mijmerdag naar boven komen.

Begin met De Leegmaker, voordat je verder gaat. De alledaagse beslommeringen, de zin en onzin van het leven mag verdwijnen in het afvoerputje van je gedachten. Neem dertig seconden de tijd om ruimte te scheppen en te organiseren in je geest. Je energie moet zuiver en gefocust zijn voor dit spel. Je kunt kiezen voor een individuele of relatielegging: waarbij je kaarten legt voor jezelf en een ander. Wanneer de kaarten geschud worden, denk je aan de dingen die belangrijk zijn in je leven. Kies een kaartlegging die je aanspreekt: De Driekaart, Het Hoefijzer of Het Kruis. Vertrouw op je eigen intuïtie bij het lezen van de kaarten. Maak zelf een relatie tussen het afgebeelde en jouw eigen ervaringen, herinneringen of gebeurtenissen. 
De Driekaart, De Hoefijzer en Het Kruis

Kunstcollectief De Parasiet, bestaande uit Marieke Coppens, Pavèl van Houten, Dorien de Wit en Richtje Reinsma, dook in de kunstcollectie van Museum van Bommel van Dam om een selectie te maken van geschikte kunstwerken voor het tarot. De verzamelaars Van Bommel van Dam schonken in 1969 ruim 1100 werken aan de gemeente Venlo, het startsein voor het moderne kunstmuseum. De verzameling is zeer verscheiden, het echtpaar Van Bommel van Dam was altijd op zoek naar een persoonlijke ervaring in een kunstwerk. De kunstwerken op de tarotkaarten zijn dan ook verschillend. Grafisch werk, fotografie, tekeningen, schilderijen, maar ook ruimtelijk werk. Het echtpaar getooid met ieder een bontmuts glimlachen bescheiden op de voorkant van de kaartenbox. Tussen alle kunstkaarten vind je het echtpaar opnieuw, als De Verzamelaars en De Oprichters, als fervent kunstliefhebbers tussen hun eigen kunstwerken.
De kunstwerken krijgen elk een nieuwe titel voor Het Kunsttarot. De Maalstroom, Het Zondagskind, De Gedachtesprong of De Cheerleader zijn voorbeelden van de namen op de kaarten, de namen die elk hun eigen betekenis hebben in het kaartspel. Met hun nieuwe titel zijn de werken ontdaan van kunsthistorische en beschouwelijke context. Ook de naam van de kunstenaar wordt niet vermeld op de kaart, juist om de kijker te richten op het beeld en de verbeelding. De Investering is een kaart met het werk van Margriet Luyten, een fijne tekening van detail van een gevouwen hand of kledingstuk, het is eigenlijk niet te zien. De Gedachtesprong toont het werk van Julia Winter, een gelaagd portret van een jongen.
De Parasiet raadt je aan om de kaarten een tijdje bij je te dragen, zodat je de kaarten telkens even kan bestuderen en je ze beter leert kennen. Met het gladde papier en het formaat van de kaarten is de tactiliteit van de werken naar de achtergrond verdwenen, wat juist de band tussen jou en het werk verbinding geeft. Je band met het kunstwerk groeit anders bij het tarot, doordat je het werk persoonlijke vragen stelt. Hoe gaat je geest reageren op de echte werken in het museum? Het kunstwerk bekijken op het werkelijke formaat, met zijn eigen tactiliteit en titel en de verbintenis met persoonlijke door Het Kunsttarot levert een nieuwe kijk op de collectie van Van Bommel Van Dam.

Het klinkt zo verleidelijk, antwoord op al uw vragen. Maar klinkklare antwoorden worden niet geleverd door het tarot, geen toekomstvoorspelling die uit de lucht komen vallen of inzichten die jou volledig onbekend zijn. Je bent enkel bezig met het verschuiven en het puzzelen van jouw interpretaties.

Het Kunsttarot is te koop via de website van kunstcollectief de Parasiet en in de winkel van museum van Bommel en van Dam. 
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later