Merel van der Velde

Landschappen in de vensters in Maastricht

18 november 2015

In een oude brandweertoren aan de Capucijnenstraat in Maastricht is een naar buiten gekeerd landschap te zien van Persijn Broersen en Magrit Lukács genaamd Inland Territories, onderdeel van 360º BRNDWR. Volledig digitaal gecreëerde, dynamische, vergezichten zijn te aan schouwen door degene die passeert; een jungle, een noordelijke ijszee, Alpengebergten en een Ruysdaels duinlandschap worden geprojecteerd vanuit de binnenkant van de ramen, op alle vier de zijdes van het gebouw. De inspiratie voor dit project komt van behang uit de 19e eeuw wat werd ontwikkeld tijdens de industriële revolutie en zijn weg vond vanuit Luik, door Maastricht, naar Nederland. Het sculpturale videokunstwerk wordt gedurende tien maanden getoond en wordt hierdoor een onderdeel van het gebied dat de brandweertoren omringt.

Als je de tijd neemt om stil te staan bij dit poëtische lichtkunstwerk, waan je je op een eiland, wiegend, deinend op de golven, alle onderdelen van het panorama drijven aan het zicht voorbij. De tinten en de tactiliteit zijn als die van een bewegend tropisch schilderij van Rousseau, getransformeerd tot een binnenstebuiten gekeerd bewegend omsluiering. Dit kunstwerk kan de toevallige passant verrassen, de ogen openen in de sleur van het dagelijkse zijn en de toeschouwer meenemen naar onherbergzame werelden uit een dromerig verleden.

Inland Territories is nog tot en met juni 2016 iedere avond van de schemer tot 23.00 uur te zien aan Capucijnenstraat 21 in Maastricht.
 


Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later