Wieke Teselink

Letters from Utopia

10 januari 2014

In een tijd waarin You Only Live Once een veelgehoorde kreet is, stelt kunstenaar Daan Paans het boek Letters from Utopia samen: over afterlife, het verlengen van je leven en de bestemming van je ziel. Leven alsof het je laatste dag is rijmt niet vloeiend met de verzamelde levensopvattingen in dit boekje.

Daan Paans beweegt zich als een onderzoeker door de tijd; want er zijn een aantal manieren om te spelen met de duur van een leven. Waar de meeste mensen denken aan het leven als een natuurlijk proces – aan alle begin komt nou eenmaal een einde – zijn een heleboel mensen gefascineerd om hun leven extreem te verlengen. In Paans’ boek komen vijf verschillende groepen aan bod: van wetenschappelijke boodschappers tot sterke geloofsovertuigingen.

Het Aumisme is een geloof dat gesticht is laat in de jaren zestig van de vorige eeuw in hun heilige stad Mandarom Shambshasalem. De stichter van dit occulte geloof, hij gelooft dat hij onsterfelijk is, overlijdt echter in 1999. Lokale autoriteiten gaven zijn graf een dikke laag beton, zodat de leider niet makkelijk opgegraven kon worden door zijn volgelingen. Aanhangers van het geloof, nu nog zo’n vijftien mensen, geloven dat hun leider zal opstaan uit zijn graf.

Geloven dat je je leven kunt verlengen is één, het daadwerkelijk verlengen van je leven kun je in Palm Springs bij de Life Extension Institute. ‘In the Old Testament people become 900 or even older, but because people sin, God cut that short to 120.’ Geloof is belangrijk uitgangspunt voor dokter en oprichter van Life Extension Institute Edmund Chein, maar hij wil ook een perfecte gezondheidsspanne creëren. Daar te midden van de palmbomen en hitte bedrijven ze wetenschap om het leven te verlengen, nieuwe ontdekkingen in celeigenschappen in de jaren 60 bracht ook kennis over telomerase. Telomerase zit in je DNA en controleert je leeftijd, door deze cel te activeren met hormonen kan dit de cellen in ons lichaam in theorie onsterfelijk maken.

Mocht je dan toch overlijden kun je ook je lichaam laten invriezen. Cryonics is het bevriezen van dode lichamen tot 130 graden. Cryonicists hopen dat de toekomstige technologie hen zal waken in een jonger en gezond lichaam.

Stel je eens voor dat we allemaal langer leven. Nu hebben we al ontzettend last van vergrijzing; een pijnlijk welvaartsprobleem dat alleen maar zal gaan woekeren als we allemaal 120 worden. De wereld bezet met een heleboel langlevende mensen geeft mij ook geen gerust gevoel. Generaties duren eeuwig, ideeën bepalen langer en ouderwets kan nauwelijks betekenis krijgen. 

Er bestaan kleine werelden en vreemde subculturen waar de meeste mensen nauwelijks het bestaan vanaf weten, dit is echt zo’n wereld. In deze wonderlijke verhalen verlies ik me enigszins. Zo magisch als de persoonlijke verhalen klinken, zo verhelderend is de fotografie. De foto’s laten zien wat voor wereld schuilgaat achter je onsterflijkheid. 

Paans noemt het dan ook Utopia, een wereld waar mensen zelf de regels bepalen. De wereld heeft zijn eigen historie, leiders en instituten. Ik sta er nooit bij stil dat het een optie is om je leven te verlengen. Ik eet doorgaans gezond, met als reden dat ik me deze week en de week daarop goed voel, maar niet met de gedachte dat ik 124 jaar wil worden.

Misschien denk ik daar over veertig jaar anders over, net als een van de eerste leden van Cryonics: ‘…I just want more of life’.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later