Mister Motley

Marc Mulders in Kunst is Lang

10 oktober 2018

Op woensdag 10 oktober was kunstenaar Marc Mulders te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen ging met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Mulders verdeelt zijn tijd tussen een atelier waar hij in eenzaamheid schildert, en een werkplaats waar hij in een team glas-in-lood-werk maakt. Op zijn grote, kleurrijke, pasteuze schilderijen staan onderwerpen die de levensloop verbeelden: dode dieren, schedels, maar ook grote, abstracte bloemenzeeën. Het zijn schilderijen die gedurende zijn carrière steeds abstracter zijn geworden. Aan de andere kant zijn er de meer figuratieve afbeeldingen van zijn glas-in-lood-werk, en van zijn Jeroen Bosch-achtige aquarellen, waarin heel concrete verwijzingen naar politiek of religie zitten, zoals een David Beckham in de positie van een gekruisigde Christus. Kunstenaar en schilder Tessa Chaplin is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.

Luister hier de uitzending terug

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

——————————————————————————
Marc Mulders
Marc Mulders is een eigenzinnig kunstenaar, een schilder die zowel vakmatig als inhoudelijk kiest voor een eigentijdse positie in de traditie van zijn vakgebied. De moderne kunst vindt voor hem haar hoogtepunt in de absolute intensivering van de persoonlijke beleving. Het modernisme als een tot dwang verworden originaliteitsgedachte heeft hem niets te bieden. Voor hem is het juist de traditie, waaraan hij schatplichtig is, die het heden kan voeden en inspireren. In zijn eigen bewoordingen: ‘Geen nieuwe kunst dus, geen nieuwe onderwerpen, maar de klassieke, voorbeeldige, thema’s, scènes van passie, de diepte van hemel en hel.
Marc Mulders

Tessa Chaplin
Verwondering en verwarring liggen dicht bij elkaar in het werk van Tessa Chaplin. Zij houdt zich bezig met het spelen en begrijpen van beeldtaal. In haar werk zoekt zij naar de grenzen waar beeld niet alleen verwijst naar de werkelijkheid, maar waar het op zichzelf kan komen te staan en kan worden ingezet als expressiemiddel. Zij gebruikt daarvoor de kracht van de archetypische afbeeldingen en het symbool en stapt tegelijkertijd in de traditie van de abstracte kunstenaar, door het behandelen van formele kwesties. Ze studeerde Fine Art aan de AKV St. Joost in Breda, in 2015 besloot Chaplin naar de universiteit in Tilburg te gaan en drie jaar later ronde ze daar de master Art, Media and Society af. 
KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later