Redactie

Maria Roosen in Kunst is Lang

26 december 2017

Op woensdagavond 27 december schuift om 20.00 de vierde gast van het nieuwe seizoen van Kunst is Lang aan. Maria Roosen komt langs in VondelCS om te vertellen over haar beelden, tekeningen, aquarellen en installaties. Luuk Heezen gaat met Roosen in gesprek over haar sensuele glazen sculpturen, haar feministisch kunstenaarschap en de kunst als troostende arm. Daarnaast is kunstenaar Eva Mooiman aanwezig om visueel te reageren op het gesprek. 

Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) lives and works in Arnhem and studied at The Arnhem Academy of Art and Design and Moller Institute in Tilburg. In Roosen’s glass sculptures, embroideries and watercolors she focuses on what might appear in the process, and the unexpected forms that take shape. The human body, organic growth and fertility forms take a central role in her practice. The way in which she uses various materials intensifies these ideas. Glass for example is solidified movement, still the carrier of its flowing form. Watercolour remains a source, from within which Roosen explores ‘that which is impossible in reality’ in a medium that, like glass, has a fluid mass. (fonswelters.nl)
Maria Roosen Spiegelborsten aan de boom, 1993 – 2015 – 2015 (photography by Peter Cox)

Eva Mooiman ziet schaamte en drama als een inspiratiebron. Zij onderzoekt mensen die zij zelf zou kunnen zijn. Wat mensen dragen fascineert haar, bijvoorbeeld de kleurencombinaties die zij maken. Mooiman maakt afbeeldingen van olieverf op papier en korte films waarin zij zich verkleed als mode-goeroe. Kijkend naar modefotografie raakt zij geïnteresseerd door de tegenstellingen. Bij fashion shoots is alles absurd mooi, het is dat extreme waar zij van houdt. In Mooiman haar werk mag alles meer rafelen.
Zonder titel (roze haartjes)

KUNST IS LANG
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later