Hanae Wilke

Mass Observation Team

20 juli 2014

Ik ken een bejaarde heer die uit zuinigheid elke bon bewaarde die hij ooit ontving. Nooit werd er ook maar een dubbeltje uit de huishoudelijk schatkist uitgegeven zonder zijn weet. Zijn huis, zoals ik het mij voorstelde, puilde uit met die flinterdunne vergeelde papiertjes op datum gearchiveerd in lange rijen zwarte ordners. Decennia aan data die de steeds stijgende prijs van een brood omschrijven, de dagelijkse aankopen, en eens in de zoveel tijd een uitbundige aankoop. Kan het leven van een man worden gelezen door de gegevens van zijn uitgaven?

Sinds 1937 houdt het Mass Observation Team een archief bij van het Britse volk door vrijwilligers te vragen om hun alledaagse leven op verschillende manieren te documenteren: ‘Samen werken wij aan musea van geur, geluid, etenswaren, kleding, huiselijke objecten, kranten, enzovoorts.’
Soms krijgen de vrijwilligers van het Mass Observersation Team instructies om verslag te maken van specifieke gebeurtenissen: de gesprekken die ze overhoren in de plaatselijke pub, wat men op de dagelijkse route naar het werk tegenkomt, de stappen in het bijhouden van het huishouden, wat er op de schoorsteenmantel staat:

Noteer van links naar rechts alle objecten die op de schoorsteenmantel staan. Noem wat er in het midden staat. Maak ook lijsten van de schoorstenen die u bij anderen thuis tegenkomt. Omschrijf deze mensen als oud, van middelbare leeftijd of jong. Of ze welgesteld zijn of niet. Tot welke klasse ze ongeveer behoren. Stuur deze lijsten in. Neem zo mogelijk foto’s van schoorsteenmantels.vertaling: 

De achtertuin
Dit is de omgeving vlak buiten de keuken- en eetkamerramen. De patio is bedekt met vreemde tegels en er zijn bloemenbedden aan deze kant, en ook struiken. Een Buddhleia boom beklimt de schutting aan de linkerkant van de foto. Op deze foto zie je de hoek onder de eetkamerramen waar de kat met warm weer graag zit – zijn zwarte vorm is achterin net zichtbaar.

Anderen houden dagboeken bij van hun gewone, onbewogen levens:
Vertaling:

19.11.81
Geachte heer,
Sinds ik u vorig jaar geschreven hebt is er weer een zaak aan de winkelstraat gesloten.Vreemd genoeg zijn dit steeds vrouwenmodezaken. De eerste is in augustus gesloten en dreigde, zoals vele anderen, een bankgebouw te worden. Echter, de raad besloot heel verstandig hier een stok voor te steken omdat er al vier van dit soort gebouwen in de winkelstraat zitten. Nu wordt het pand gebruikt als een kringloopwinkel waar men graag hun ouwe meuk deponeert
.

Het verslag van een dag werken in het huishouden:
Gedetailleerde tekeningen van woonkamers:
Maar ook geschreven beschrijvingen:
Met dit collectief sociaal project heeft het Mass Observation Team een immens archief opgebouwd van het alledaagse, het saaie, en het mondaine waarmee een hele bevolking in kaart is gebracht.

Zelf zal ik nooit het archief van de oude heer te zien krijgen. Een paar jaar geleden heeft hij heel zijn verzameling weggegooid nadat hij zijn vrouw ervan had overtuigd om hun geliefde huis te verlaten om naar een te duur appartement op de derde verdieping te verhuizen. Hij is daar doodongelukkig in dat kleine appartement en verlangt naar de groene tuinen van het oude huis. Maar het appartement kochten ze voor meer dan het waard was, en nu rest hem niets anders dan zijn oude dag daar uit te zitten.

 

Dit artikel werd ook geplaatst op a 1000things.org: een nieuwe samenwerkingspartner van mister Motley. 1000things is een subjectieve encyclopedie vol inspirenrende ideeen, mensen, spullen, concepten en evenementen. 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later