Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

KAAP

31-05-2014 Sascia Vos

Kaap. Beeldende kunst voor jong en oud op een prachtige locatie midden in de natuur.

Het is alweer de negende editie van Kaap. Daar waar in de vroege jaren vooral beeldende kunst voor kinderen en ook volwassenen te ervaren was, is sinds de laatste twee jaar meer de nadruk komen te liggen op kunstenaars die spelletjes en doe-projecten voor de kinderen organiseren. Deze laatste editie heeft dat ook heel erg sterk. Toch is er nog genoeg om puur van te kunnen genieten zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Het meest opvallende werk in dit kader is daarom misschien ook wel dat van Kim van Erven. Zij realiseerde op drie plekken speeltoestellen waar juist totaal niet opgespeeld kan worden en dat slechts te bezichtigen is: een ramp in een nauw en laag gangetje; doormidden gezaagde en opgevouwen schommels; en een gymzaal met o.a. een pijnlijke hoepel, een wipwap waar niet op gewipt en een paard waarop niet geturnd kan worden.

Kim van Erven

Ook het werk van Margriet van Breevoort is puur gericht op het beeld zelf. Het bevindt zich in de kruitkamer onder de grond. Een jonge vrouw staat daar inzichzelf gekeerd met de ogen dicht midden in de kamer. Hoewel zij levensecht lijkt is zij overduidelijk niet van vlees en bloed. Zij heeft zulke lange armen die bijna tot op de grond reiken; waarschijnlijk vanwege de vele horloges die ze aan heeft.

Margriet van Breevoort

André van Bergen verstoort de idyllische rust op het fort met een orgel dat op een tractor bevestigd is en af en toe door de kunstenaar wordt rondgereden. Als het stil staat kun je door middel van een blaasbalg het geluid harder doen laten klinken tot het dondert over het terrein.

André van Bergen

Heel lieflijk klinken juist de liedjes van Harm Gosselink. Het is alleen voor meisjes die hun naam op kunnen geven dan even moeten wachten en uiteindelijk beloond worden met een liedje dat speciaal voor hen (een voor een) gezongen wordt. Het liedje wordt uitgevoerd in een kastje van niet groter dan 50 x 50 x 80 cm en daarin treden drie piepkleine mannetjes met zelfgebouwde instrumenten op.

Harm Goslink

Van alle werken waarbij kinderen zelf iets moeten doen, zijn de digitale Kaleidoscopa van Leon Spikker en Sefrijn Langen, waarbij je onder een lens kleine objecten legt die vervolgens in een caleidoscopisch beeld worden omgezet en geprojecteerd, en de dansende getekende poppetjes van Nou & Herkauw het leukst. Bij deze laatste tekenen en kleuren kinderen hun eigen poppetje dat dan wordt ingescand en geprojecteerd op de muur. Door er zelf ook voor te gaan dansen komen de getekende poppetjes ook tot leven en dansen met je mee.

Leon Spikker en Sefrijn Langen

Nou en Herkauw

Kaap is t/m 29 juni alleen op zondagen en Pinkstermaandag van 11-18 uur geopend. Entreeprijzen: 8 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen.

 

 

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl