Najiba Brakkee

On-Nederlandse Extravaganza in koninklijk Paleis Soestdijk

22 juni 2016

Wat er in de verdere toekomst met Paleis Soestdijk gaat gebeuren, is nog ongewis. Maar voor het zo ver is, is het BAL! in het ‘optrekje’ waar onder meer Willem III, Willem IV, Anna Paulowna, koningin Emma en, als laatsten, koningin Juliana en prins Bernhard vertoefden. 

BAL! is de verzamelnaam van een bonte verzameling kunstenaars, van beeldend kunstenaars en ontwerpers, tot schrijvers en architecten, die vanaf zaterdag 25 juni zorgen voor een artistiek afscheid vol on-Nederlandse extravaganza van de oude functie van het paleis: party like it’s 1999. 
Isabelle Wenzel

Het paleis en de bijbehorende tuinen staan vol met speciaal voor de gelegenheid gemaakte kunstinstallaties. Zo is er werk te zien van fotograaf Koos Breukel, die portretten van zes premiers van Nederland combineert met portretten van onbekende mensen. Beeldend kunstenaar en ontwerpster Nynke Koster heeft een detail uit het plafond van de Stuczaal gekozen als uitgangspunt voor haar werk. Het resultaat is een cassette waar overheen gelopen kan worden. Modeontwerper Edwin Oudshoorn laat in de witte eetzaal koningin-moeder Emma in een oogverblindende avondjapon een lamp verwisselen. Architectuurdesigner Rene van Engelenburg heeft, geïnspireerd door de werkkamer van koningin Juliana, een compleet ingerichte, virtuele, interactieve werkkamer ontworpen. Als bezoeker kun je je even majesteitelijk wanen wanneer je de ruimte betreedt. 

In de paleistuinen wordt door het industrieel ontwerpersduo ‘Overtreders W’, Hester van Dijk en Reinders Bakker, en het duo ‘de Onkruidenier’,  Jonmar van Vlijmen en Ronald de Boer, met de natuur omgegaan op een manier die past bij de tijdgeest: groen en duurzaam. De ontwerpen van Overtreders W worden gekenmerkt door het gebruik van duurzame en gerecyclede materialen (bijvoorbeeld door tuinafval te gebruiken als bouwmateriaal), strakke lijnen en subtiel kleurengebruik. Dit is terug te zien in de driedimensionale constructies die zij voor deze kunstmanifestatie hebben gecreëerd. 

De Onkruidenier biedt bezoekers op een verwilderd gazon een picknick aan die bestaat uit gerechten die zijn samengesteld van onkruid uit de paleistuin. Hier kun delicatessen van  onkruid eten (daslook, madeliefjes en kleefkruid) uit de paleistuin.
Onkruidenier

Het grindpad leidt je door interventies die plaatsvinden in de tuinen en eindigt bij De Veldwerkplaats. Het maaibeleid van koningin Juliana is voor de gelegenheid in eren hersteld: zij was een groot natuurliefhebber en wandelde het liefst door een verwilderde tuin, met ongemaaid gras, wild bloeiend onkruid en ongesnoeide bomen. Prins Bernhard vond dat niets, dus spraken ze af dat tot vlak voor zijn verjaardag niets aan de tuin hoefde te worden gedaan en dat met zijn verjaardag de tuin er weer ‘koninklijk’ uit moest zien. Dit grasveld kijkt uit op Het Onkruidpaleis: een ruimtelijke, interactieve installatie met een menselijke maat, groter dan een enkel meubel, kleiner dan een gebouw, strak ontworpen met natuurvriendelijke materialen. 
Onkruidenier

Verderop in de tuin heeft kunstenaar Krijn de Koning speciaal voor de expositie een Ballroom ontworpen, een speelse en minimalistische sculptuur. De ruimtelijke constructie beweegt zich tussen de grens van beeldende kunst en architectuur: de kleur en het materiaal is expressief, de vorm is helder. In de Ballroom kan gedanst worden. De dansvloer bestaat uit twee verschillende realiteiten: een gedeelte bevindt zich letterlijk in de openlucht, maar loopt door in de ontbladerde rododendronstruik, waardoor daar een ietwat obscure plek is ontstaan. Hier kun je schuifelen en zoenen. In de openlucht kun je je vrij bewegen en je beste wals laten zien. Een sprookje dat hooguit bedorven kan worden als je jurk blijft haken aan de takken die de dansvloer versperren. De Koning heeft de fysieke ruimte een nieuwe identiteit gegeven, en er wordt gespeeld met de perceptie van de bezoeker om deze bewust te maken van de omgeving. 
Krijn de KoningKrijn de KoningPaleis Soestdijk

Het belooft een verwonderend evenement te worden op Paleis Soestdijk. Terwijl je door BAL! wandelt kom je een geluid tegen dat je doet vermoeden dat je 
De lege vlaktes van Zambia aandoet, omdat René van Engelenburg de virtuele animaties waarin olifanten, neushorens, krokodillen het laten lijken alsof je je op de uitgestrekte vlakten van Afrika begeeft. 

Curator Anne van der Zwaag nodigde in opdracht van Cultureel Organisatiebureau Artifex de onderstaande kunstenaars om BAL! in te vullen.
Lonneke van der Palen, Joep van Lieshout, Christie van der Haak, Boris van Berkum, Jelle Mastenbroek, Isabelle Wenzel, Makkink & Bey, Frederik Molenschot, Edwin Oudshoorn, Rolf Bruggink, Nynke Koster, GrondVormen, Christa van der Meer, Marie Cécile Thijs, Ricky Rijkenberg, René van Engelenburg, Richard Hutten, Ernest van der Kwast, Koos Breukel, Pet van de Luijtgaarden, Stang Gubbels, Pieke Bergmans, Thomas Vailly, Peter Zegveld, Tjep., Studio Wieki Somers, Floris Schoonderbeek, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Marleen Sleeuwits, Overtreders W, Driessens & Verstappen, Floris Hovers, Frank Bruggeman, Frank Havermans, Sachi Miyachi, Raw Color, Otto Kaan, Martijn Engelbregt, Studio Job, Krijn de Koning en Dirk van Weelden.

BAL! vindt plaats vanaf  25 juni tot en met 25 september 2016 te Soestdijk. Prijs (inclusief programmaboekje): volwassenen 15 euro, kinderen 10 euro.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later