Redactie

Online Lunch Event: Traumasporen in het lichaam

25 januari 2022

Op woensdag 2 februari organiseren ArtEZ studium generale en Mister Motley een online lunch event in het kader van het jaarthema Lichaam en (on)macht met schrijvers Francine Oomen en Maurits de Bruijn over intergenerationeel trauma.

Traditionele, westerse therapie draait om praten. Om vertellen, aanhoren, redeneren: om het cognitieve. Psychologen en psychiaters besteden over het algemeen weinig tot geen aandacht aan het lichaam. Terwijl trauma zich ook in het lichaam manifesteert: hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, wazig zicht, tintelingen, het is ons lichaam dat reageert.

Op woensdag 2 februari organiseren ArtEZ studium generale en Mister Motley een online lunch event in het kader van het jaarthema Lichaam en (on)macht met schrijvers Francine Oomen en Maurits de Bruijn over intergenerationeel trauma. In dit programma staat de lichamelijke overerving van trauma centraal en hoe deze beide schrijvers daar invulling aan geven in hun werk.

We bespreken de nieuwe graphic novel van Francine Oomen Hoe overleven we (2021) waarin ze een intense inkijk geeft in haar eigen binnenwereld. Een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik en hoe de keten te doorbreken. Daarnaast komt ook het essay Een lichaam dat niet bewoond wordt van Maurits de Bruijn aan bod waarin hij kijkt naar het doorgegeven trauma van zijn moeder, die de Holocaust overleefde, en waar zijn lichaam nog steeds op reageert.

Met beide schrijvers kijken we naar hoe ze in woord en beeld dat ongrijpbare trauma een gezicht proberen te geven om het patroon en het doorgeven ervan te doorbreken.

Francine Oomen is van huis uit industrieel ontwerper (met van jongs af aan een grote interesse in psychologie). Haar eerste kinderboek zag in 1990 het daglicht  en er volgden nog een heleboel meer. Het meest bekend werd ze met de Hoe overleef ik… serie, die vele pubers door de puberteit heen loodste en nog steeds loodst. In 2015 stopte ze met kinderboeken maken om pas op de plaats te maken. In 2017 verscheen haar tweede boek voor volwassen: Oomen stroomt over, de allereerste graphic novel over de overgang. In 2021 publiceerde ze haar tweede graphic novel Hoe overleven we? dat gaat over intergenerationeel trauma en heling.

Maurits de Bruijn (1984) is schrijver en redacteur bij kunstmagazine Mister Motley. Zijn artikelen en korte verhalen werden gepubliceerd in De Volkskrant, Elle en Das Magazin. Zijn debuutroman Broer werd in 2012 gepubliceerd, De achterkant van de zon kwam in januari 2016 uit. In april van 2020 verscheen Ook mijn Holocaust, waarin Maurits onderzoek deed naar welke impact het oorlogsverleden van zijn moeder had op zijn opvoeding en levensloop.

Wil je gratis deelnemen aan dit event? Klik dan hier voor het aanmeldformulier.

Datum: 2 februari 2022

Tijd: 12 -13 uur

Online: Zoom

Moderator: Lieneke Hulshof

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later