Fenne Saedt

Opdracht I : Het Spaghetti Incident – Frank Koolen

18 december 2016

Geboren uit de droom om kunstenaars een gazon te schenken waar men elkaar kan ontmoeten op het web, een interactief spanningsveld waar kruisbestuiving kan ontstaan, nodigde mister Motley een aantal kunstenaars uit om een opdracht te verzinnen die men thuis kan uitvoeren. Een recept voor een kunstwerk. Alle inzendingen vormen een collectieve, online tentoonstelling.

Foto’s, performances, installaties en films behoren tot het oeuvre van Frank Koolen. Binnen deze mediums is hij altijd op zoek naar het “moment waar het alledaagse en het magische samenvallen en er een kort ogenblik van onverwachte logica ontstaat” Kortom: beeldende verwarring zaaien, dat is wat Koolen het liefst doet. Ooit liep hij als student door de gangen van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), tegenwoordig geeft hij er zelf les op de academie en wordt hij betiteld als een van de meest geliefde docenten. Waarom? Waarschijnlijk omdat ik zelden onvoldoendes geef… 🙂 Aldus Koolen zelf.

Frank Koolen roept iedereen op om deel te nemen aan het Spaghetti Incident, een performance waarvoor enkel onderstaand recept als handleiding gebruikt hoeft te worden. Maak foto of video materiaal met je smartphone of camera en stuur het resultaat vóór 27 december op naar fenne@mistermotley.nl.
Het Spaghetti Incident, Witte de With in Rotterdam, Frank Koolen

Het Spaghetti Incident
Handleiding voor een verrassend nuttige performance in huiselijke sfeer.

Situatie:
Je kookt spaghetti. De pot saus is reeds opgewarmd maar de spaghetti is nog niet helemaal klaar. Plots blijkt het vergiet kwijt. Hoe giet je de spaghetti nu af als die gekookt is? Roep je familieleden of huisgenoten bijeen, leg ze het probleem uit en de performance kan beginnen.

Benodigdheden:
–      1 vleeskleurige panty met voetjes
–      1 pak spaghetti (500 gram)
–      1 pot tomatensaus
–      1 grote pan water
–      1 emmer
–      1 kom
–      1 schaar
–      2 ovenwanten
–      publiek

Voorbereiding:
Trek de panty aan onder je normale kleding. Het is belangrijk dat dit een lange broek is. Zet water op totdat het kookt en doe de spaghetti er bij. Verstop indien nodig het vergiet (of de vergieten indien er meerdere in huis aanwezig zijn). Warm de saus vast op in een pannetje. Draai, als de spaghetti bijna klaar is, het vuur uit onder de pan en laat het water al een beetje afkoelen, Zet alle andere benodigdheden vast klaar. Lees goed deze handleiding. Roep naar je familie of huisgenoten dat ze bijna kunnen eten en dat ze moeten komen.

Performance:
–      Je publiek heeft zich verzamelt.
–      Je vertelt je probleem: Het vergiet is weg en de spaghetti is bijna klaar. Wat nu?
–      Iedereen heeft honger dus er ontstaat onrust onder de aanwezigen.
–      Je vertelt ze dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Je hebt een plan.
–      Langzaam maar zeker trek je je schoenen (als je die aan hebt) en je broek uit. Daaronder blijk          je een vleeskleurige panty te dragen. Doe alsof dat de normaalste zaak is.
–      Trek ook de panty uit.
–      TIP: Als je het vervelend vindt dat men je onderbroek kan zien, kan je van tevoren, tijdens de            voorbereidingen, ook overwegen een keukenschort aan te trekken.
–      Doe de ovenwanten aan en span de bovenkant van de panty over de rand van de pan.
–      Waarschuwing: de pan is heet en het water is dat ook. Goed opletten dus.
–      Zet de emmer op de grond en de grote kom er naast. Pak de pan met de ovenwanten op en              mik de uiteindes (de voetjes) van de panty in de emmer. Ga licht door de knieën en giet                    de spaghetti en het water langzaam via de panty in de emmer. Je zal zien dat de spaghetti een        been van de panty kiest.
–      Je vrienden/familie zullen op dit moment roerloos staan te kijken. De honger zijn ze even                  vergeten.
–      Trek met een ovenwant de bovenkant van de panty van de pan, houd die vast en zet met de            andere hand de pan weg.
–      Trek de met spaghetti gevulde panty omhoog en laat even uitlekken boven de emmer.
–      Gooi een ovenwant uit en pak de schaar.
–      Manoeuvreer de uitgelekte, met spaghetti gevulde panty boven de kom en knip de onderkant            van de panty open zodat de warme spaghetti soepel in de kom glijdt.
–      Giet de warme tomatensaus over de spaghetti in de kom en presenteer het geheel triomfantelijk        aan je inmiddels extatische en nog hongerigere publiek.
–      Aan tafel. Serveer. Bon apetito!

–      Optioneel: Serveer met Parmezaanse kaas en/of een paar blaadjes verse basilicum.

Frank Koolen (Naar een idee van Georg Herold), 2002-2016

NB1. Waarschuwing voor kinderen. Doe deze performance alleen onder bereiding van een verantwoordelijke volwassene.

NB2. Waarschuwing voor volwassenen: Het doen van deze performance geschiedt volledig op eigen risico. Frank Koolen noch Mister Motley kan aansprakelijk worden gesteld voor ongemak op fysiek of relationeel gebied die voortkomt uit deze handleiding en/of handelingen die hierin beschreven staan.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later