Mister Motley

OPDRACHT IIII : maanbriefjes – Richtje Reinsma

10 februari 2017

Geboren uit de droom om kunstenaars een gazon te schenken waar men elkaar kan ontmoeten op het web, een interactief spanningsveld waar kruisbestuiving kan ontstaan, nodigde mister Motley een aantal kunstenaars uit om een opdracht te verzinnen die men thuis kan uitvoeren. Een recept voor een kunstwerk. Alle inzendingen vormen een collectieve, online tentoonstelling.

Sinds 2010 geeft Richtje Reinsma (1997) workshops en gastlessen op zowel ArtEZ als een plek waarvan alle gangen en trappen haar bekend zijn: de Gerrit Rietveld academie. Ze studeerde er af in 2003, om later het Sanberg Instituut te ontdekken. Installaties, performances en tekeningen zijn onderdeel van haar oeuvre. Persoonlijke en kwetsbare onderzoeken waarin ze vaak gebruik maakt van fragiele materialen om mee te werken. 

Mister Motley roept iedereen op om deel te namen aan haar opdracht tot het maken van maanbriefjes. Helaas de laatste opdracht uit de reeks in AMOR·TEUR. Maak foto’s met je smartphone of camera en stuur het resultaat vóór eind februari op naar fenne@mistermotley.nl.

Het verhaal achter deze thuisopdracht, door Richtje Reinsma :

Deze opdracht is ontleend aan een bevriende kunstenaar die thuis een briefje had hangen aan de wasbak in de badkamer. Het briefje hing zo, dat het je uitzicht was als je op de wc zat. Er stond op geschilderd:

WEES

LIEF

VOOR

JEZELF

Naarmate de tijd verstreek begon het briefje een beetje te krullen. Het papier werd gelig en de letters verbleekten. Voor mijn gevoel hing het er jaren.

Toen het briefje vers was en net verschenen, vond ik het nogal intiem, en zowel ontroerend als irritant. Het had iets weg van per ongeluk een blik in iemands dagboek werpen en daar iemands goede voornemens lezen. Maar omdat het briefje open en bloot op de wc hing, had het ook iets exhibitionistisch. En was het commando bovendien voor mijn eigen bestwil ook aan mij gericht als ik daar zat.
Ergens anders in het huis van mijn vriendin hing IS DAT ZO? Een willekeurig alles-ondermijnend commentaar op wat je ook maar aan het denken was. Maar toch altijd een terechte vraag.

De briefjes van mijn vriendin hielden me jarenlang bezig. Vaak ging ik er in gedachten op in. De ene keer sputterde ik tegen, dan weer gaf ik toe. Pas nu kwam ik door de opdracht van Mister Motley op het idee om mijn eigen maanbriefjes te maken.

______________________________________________________________________________________________________________

1) Ga na waar je jezelf* regelmatig aan zou wil herinneren in je huis of op je werkplek. Bijvoorbeeld: een praktische of idealistische opdracht aan jezelf, of een mooie zin die je ergens hebt gelezen of opgevangen, of iets waar je dankbaar voor bent

*Deze thuisopdracht is ook heel geschikt om voor iemand anders uit te voeren, als cadeautje of juist als waarschuwing

2) Kies een zo toepasselijk mogelijk schrijf- of tekenmateriaal. Als er weinig keuze is, dan maar minder toepasselijk. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt met (moeder)melk, nagellak en kauwgum

3) Bedenk welke plek het mooiste, handigste of minst genânte zou zijn om jezelf aan de boodschap van je keuze te herinneren

4) Verzin een kloppende of praktische vorm en dito formaat

5) Kies voor een vormgeving die op het idee of het uiterlijk van je boodschap aansluit. Of waarvoor je simpelweg een hele sterke voorkeur hebt. Bedenk in elk geval dat er veel te kiezen valt: je kan je maanbriefje talig maken, of beeldend, of beide. Je kan de boodschap meer of minder direct brengen, meer of minder gestileerd/sober/gedecoreerd/leesbaar/gecodeerd/etc

6) Leg alle benodigdheden klaar

7) Concentreer je op je boodschap en schrijf/teken die met aandacht. Mocht je al doende een ingeving krijgen voor een nog betere uitvoering, dan is dat te gek. Soms denk je ‘wat jammer dat ik dat niet van tevoren al bedacht had’, want dan moet je weer opnieuw beginnen. Maar het is vaak juist het maakproces waardoor je op dat tweede (of derde) idee komt. Soms blijkt het eerste idee trouwens achteraf toch het beste, maar dat besef je dan achteraf

8) Hang het resultaat op

9) Fotografeer je boodschap op locatie, met een stukje van de omgeving eromheen

10) Maak er nog een als je zin hebt

Bijschriften bij de voorbeelden (NB zijn nog niet allemaal definitieve foto’s!)

 

Voorbeeld 1: Ik wil geen huisvrouw worden
Materiaal: gekolfde moedermelk op papier. Koemelk zou ook gekund hebben. Met melk kun je onzichtbaar tekenen en schrijven. Als je de tekst of tekening vervolgens strijkt of in de oven stopt (170 graden), wordt de tekst zichtbaar.
 

Voorbeeld 2: Meer sex
Materiaal: nagellak op wc-papier.

 

Voorbeeld 3: Herhaal je nieuwe pincod (de laatste ‘e’ paste er niet meer op)

Materiaal: nagellak op kauwgumstrip. Met nagellak tekenen beviel wel (mooie kleuren en bedwelmend door de aceton).

 

Voorbeeld 4: NEE

Materiaal: kauwgum op karton.

 

Voorbeeld 5:
Materiaal: gemengde techniek (potlood, aquarelpotlood, gouache, inkt). Deze tekening had ik al gemaakt, maar past goed bij deze opdracht. 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later