Jan Hoek

plekken waar ik wel en niet hoop dat mijn werk er komt te hangen

20 maart 2015

Onlangs kreeg ik een foto in mijn mail. Op de foto stond één van mijn werken: een foto van een Ghanese lilliputter die tegen een auto staat aangeleund. Maar deze jongeman stond behalve tegen een auto ook opeens naast een schaal met droogbloemen, op een boudoir, in een vreemde huiskamer. De afzender van de mail was een stel die dit werk gekocht had en dacht mij blij te maken met de nieuwe omgeving van mijn werk. 
Dat blij worden ging met een lach en een traan. Aan de ene kant was ik vereerd dat mijn werk nu zomaar in een vreemde kamer te zien was. Aan de andere kant: mensen kunnen je werk dus gewoon overal ophangen. Deze mensen hadden gele muren, liever had ik witte muren gezien, maar veel erger was het als ze fluoriserend roze muren hadden. Het enge is: dat had zomaar gekund. 

Ze hadden er ook een laaf naast kunnen zetten, of hem in zebraprint-lijst kunnen inlijsten, of hem boven hun bed kunnen hangen zodat elke keer als ze seks hebben één van hen de lilliputter in de ogen kijkt. En van al deze dingen vond ik het moeilijk om te bedenken of ik dat nou juist leuk zou vinden of niet. Maar zo werd ik wel aan het denken gezet wat ik allemaal wel of niet leuk zou vinden:

Wel leuk:
-Een museum
-Een museum in een ver land (nog leuker zelfs)
-Thuis bij Katja Schuurman (of bij Georgina Verbaan of bij Dennis Hopper of in het huis van Hilary Clinton, of bij één van die andere duizenden bekende mensen bij wie dat leuk zou zijn)
-Als een werk opeens op zou duiken in een pornofilm
-Sowieso als ik mijn werk opeens in een film zou zien opduiken, maar daar zijn ook weer uitzonderingen op (zie: ‘Niet leuk’)
-In een Chinees restaurant
-Als het bij vrienden hangt en je het zo elke keer kan zien als je daar gaat eten
-Als het in een make over programma als ‘In Holland Staat Een Huis’ gebruikt wordt (het liefst binnen een krankzinnig thema als ‘futuristisch maar toch sfeervol’ of ‘autobegraafplaats a la nu’)
-Bij een lief oud vrouwtje thuis, tussen allemaal vergeelde portretten van haar in de oorlog overleden man
-In het huis van een leuk Japans stel die dan de hele tijd op leuke slofjes langs lopen terwijl ze buiginkjes maken en grappige Japanse dingen zeggen.
Weet ik niet:
-Een snelweghotel (een beetje treurig, maar ook wel weer leuk dat er dan elke dag weer nieuwe mensen langs komen)
-Als het opeens opduikt in een kringloopwinkel, het is natuurlijk een beetje kwetsend dat iemand mijn werk wegdoet, maar dat er dan vervolgens iemand blij van kan worden omdat die het voor 1 euro en 50 cent kan kopen vind ik wel weer leuk.

Niet leuk:
-Als een werk van mij opeens te zien is in een film, waar het hangt in een kamer die ze zo overduidelijk zo hebben ingericht dat duidelijk moet worden dat de bewoners van die kamer absoluut geen smaak hebben
-Als het in een film gebruikt wordt en ik zie in die film dat ze het werk kapot maken
-Op het kantoor van een politieke partij, en dan het meest bij de politieke partijen waar ik het niet mee eens ben
-In het huis van Jan des Bouvrie
-In hele sjieke huizen in Amsterdam-Zuid, al is dat denk ik wel de werkelijkheid bij veel van de verkochte kunst
-In een depot
-Als mensen het ophangen in een heel zielig weggestopt hoekje van hun huis
-In een huis waar ook reproducties hangen van het werk van Herman Brood
-In een lounge-achtig restaurant vol met witte hoekbanken
Interieur Jan des Bouvrie
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later