Redactie

Raquel van Haver in Kunst is Lang

13 februari 2018

Woensdag 14 februari is kunstenaar Raquel van Haver te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met van Haver in gesprek over haar indrukwekkende schilderijen, kunstenaarschap en blik op de wereld. De werken van van Haver onderzoeken de wisselwerking en de schuring tussen identiteit, achtergrond en etniciteit. Afra Marciel Eisma is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek. 

Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————-

RaQuel van Haver (1989) is geboren in Bogota en groeide op in Nederland alwaar ze haar interesse voor kunst vond. Haar schilderijen en tekeningen zijn groot, rauw, monumentaal en donker. In haar werk combineert RaQuel de traditie van de schilderkunst met hedendaagse thema’s zoals de zoektocht naar identiteit en issues rondom Zwarte, Westerse, Caraïbische en Latijns-Amerikaanse identiteit, religie, waarden en ervaring. Haar werk begint met observaties die ze vertaalt naar een nieuwe vorm. Foto’s en schetsen vormen de basis voor haar werk. Met deze basis creëert ze een nieuwe niet-bestaande wereld of werkelijkheid met behulp van collage- en fragmentatietechnieken. De verhalen op haar doek zijn gefragmenteerd en vragen om interpretatie en reflectie op de werkelijkheid. De toeschouwer wordt geconfronteerd met figuren en maskers die weliswaar herkenbaar zijn, maar moeilijk te begrijpen omdat ze op een onverwachte manier zijn afgebeeld. RaQuel herschikt de werkelijkheid en gemeenschappelijke beleving door de toeschouwer te confronteren met haar/zijn eigen identiteit en de identiteit van de ‘Ander’. De figuren die ze schildert zijn iets groter dan in het leven, maar het is vooral het dominante karakter van deze figuren, de dikke donkere lagen verf en de structuur van de verf die maken dat een kijker zich ongemakkelijk kan voelen. RaQuel werkt ook samen met andere beeldend kunstenaars, muzikanten, producers en dichters om tot een beter begrip van haar onderwerpen en in het bijzonder de cultureel specifieke hybriditeit van Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese tradities te komen.
Raquel van Haver

 

Afra Marciel Eisma

Afra Eisma, geboren in 1993, studeerde in 2017 af van de KABK in Den Haag. Over haar afstudeer project SUNKISS ATTITUDE schreef ze: 

Fictive presences – odd characters and personalities – with sun kissing attitudes. The nagging sound of a hammer in your head – allergic to your own sweat. Don’t drop your birthmarks on the floor. Here I present to you, my overwhelming hodgepodge of colourful sculptures and images, portraying my fears as well as my fantasies. Ranging from humour to tragedy, to be as playful as gloomy.
Afra Marciel Eisma

 

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later