Natasja Wagendorp

Rietveld Review(ed), videoportretten van recent afgestudeerde kunstenaars (deel 2)

Tentoonstellingsbespreking
17 december 2021

Afstuderen is voor velen een spannende tijd waarin vooruit wordt gekeken, groots gedroomd mag worden en toekomstplannen vorm krijgen. Tegelijkertijd is het een moment om stil te staan, bij het werk dat je maakt, de ervaringen die je opdoet en de herinneringen die ze achterlaten. Voor een nieuwe lichting afgestudeerden is afgelopen zomer een einde gekomen aan deze bijzondere periode. Terwijl zij hun weg als kunstenaar, met een diploma op zak, verder voortzetten, blikken we terug op de weg die ze al bewandeld hebben.
In een reeks videoportretten, gemaakt door Luuk Heezen en Rik Lauwen, tonen recent afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie hun afstudeerwerk uit 2021. De komende maand publiceert Mister Motley wekelijks drie van deze videoportretten. In dit tweede deel bespreek ik het werk van Mica Pan, Jun Ortega en Karly Gerharts.

Mica Pan, “…from…to…”
Mica Pan, “…from…to…(2)”

Mica Pan (1994) is afgelopen jaar afgestudeerd aan de opleiding Fine Arts met twee site-specific performances genaamd “…from…to…” en “…from…to…(2)”. Beide performances vonden plaats in en rondom het gebouw van de academie en zijn onderdeel van een zoektocht naar communicatie en verbinding. In de eerste performance drukt Pan het pre-linguïstische, universele verlangen tot communicatie uit, waarbij ze haar eigen stem laat weerklinken en resoneren in het trappenhuis van het Rietveldgebouw.
De klanken bevinden zich op de rand van het begrijpelijke, en zoeken, als een taal zonder woorden, verbinding met het publiek. In de tweede performance ontstaat deze verbinding vanuit het visuele in plaats van het orale. Vanuit de hoek van de gebedsruimte 307 in het Rietveld gebouw leidt een subtiele, dunne, transparante draad de blik van bezoekers naar buiten toe. Wanneer het publiek de draad volgt en het raam uitkijkt, valt hun blik op Pan, die een aantal meter lager in het gras ligt, het uiteinde van de draad zorgvuldig tussen haar lippen geklemd. Gedurende de gehele afstudeershow is Pan precies daar aanwezig geweest. Niet om naast haar werk te staan, maar om erin aanwezig te zijn aan de rand van het Rietveldgebouw; volledig toegewijd aan de ervaring die zich daar ontvouwde.

 

Jun Ortega
Jun Ortega

Jun Ortega (1994) is afgelopen jaar afgestudeerd aan de opleiding Fine Arts met de thesis “The Glistening Abyss”. Ortega onderzoekt in deze thesis de samenkomst van realiteit en fantasie, waarin identiteiten de ruimte krijgen om meerdere vormen aan te nemen en van vorm te veranderen. Dit onderzoek resulteert in een reeks films met verschillende figuren. Deze door Ortega bedachte karakters hebben zich gedurende het maakproces ontwikkeld tot autonome, complexe wezens die vanuit een schemerige diepte de voorgrond betreden. Deze fantasie wezens, die worden vertolkt door verschillende performers, presenteren ons een alternatieve werkelijkheid terwijl ze voor de camera staan. De wezens lijken hierin zowel zichzelf als de bezoeker te onderzoeken. Zo bewerkt een van de wezens het eigen lichaam, is een ander wezen gehuld in vlammen en staart een derde wezen de bezoeker aan die zich buiten de film bevindt.
Als bezoeker begeef je je tussen deze entiteiten en hun ontelbare reflecties in de spiegels, waarin de toeschouwer eveneens zijn eigen gedaante ziet. In de spiegels komen zo werkelijkheid en fantasie samen.

 

 

Karly Gerharts
Karly Gerharts

Karly Gerharts (1992) is afgelopen jaar afgestudeerd aan de opleiding Mode met “Spin the Wheel, Seal Your Fate”. Deze thesis onderzoekt de positie van de textielbewerker, een rol die traditioneel gezien werd ingenomen door vrouwen uit de arbeidersklasse. Aan de hand van magie, mythologie, sprookjes, theorie en folklore ontrafelt Gerharts hoe de rol van magiër en alchemist lange tijd aan de textielbewerkster werd gekoppeld, vanwege haar unieke kwaliteit om van waardeloze materialen iets waardevols te maken.
Gerharts zet haar onderzoek voort in haar kunstpraktijk waarbij ze zich verdiept in historische textielpraktijken, zoals het maken van patchworks en het natuurlijk kleuren van stof. In haar beeldend eindwerk komt deze textielpraktijk terug in de zijden tent waarin 3 video’s worden getoond. Het videowerk betreft een hervertelling van de mythe van Er[1] waarin de magische krachten van de schikgodinnen centraal staan. De schikgodinnen spinnen de levensdraad van zowel mensen als goden en bepalen zo hun lot. In de film worden de drie schikgodinnen nagespeeld door Gerharts en twee andere performers in de natuur. In de beelden, die vanwege een licht fish-eye effect een hypnotiserend karakter hebben, wordt de kijker meegenomen in de magie van het bewerken van textiel.

 

 

(1)
Het verhaal van Er is het laatste hoofdstuk van het boek de Staat, een van de bekendste dialogen van de filosoof Plato. De mythe vertelt het verhaal van een soldaat, genaamd Er, die sneuvelt in de strijd. Als tien dagen later zijn lichaam wordt opgehaald is het niet ontbonden, en nog twee dagen later komt Er voor de brandstapel van zijn begrafenis terug tot leven. Hij vertelt dan over zijn reis in het leven na de dood, over reïncarnatie, de hemelse sferen en de schikgodinnen. Met het verhaal introduceert Plato het idee dat morele mensen na de dood beloond worden en dat immorele mensen gestraft worden.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later