Lieneke Hulshof

Rijksakademie

27 november 2014

Wanneer de deur wordt geopend verschijnt er een magische grote ruimte. Op de grond zijn vlekken zichtbaar die doen denken aan olie in de zee. Patronen van gigantische motvlinders, raamwerken, stukjes fruit en ondefinieerbare plekken sieren de muren. Deze patronen zijn ontstaan vanuit verschillende lichtbakken die zijn verdeeld over de ruimte. Links achterin brandt een gasbrander. Een blauwe, geforceerde, sissende vlam maakt de magie compleet.
Mehraneh AtashiMehraneh Atashi

Dit is het werk van Mehraneh Atashi en het is onderdeel van de RijksakademieOPEN. De Rijksakademie biedt 50 kunstenaars een residency-plaats voor 1 of 2 jaar met als doel ruimte te bieden voor onderzoek, experiment en productie. Aankomend weekend opent de academie haar deuren en kunnen bezoekers het werk aanschouwen. De kunstenaars openen hun atelier waarin onderzoek, werk en experiment zichtbaar zijn. Een wandeling langs 50 ruimtes waarbij iedere deur weer een andere sfeer opgetrokken wordt. Er is opvallend veel verscheidenheid in werk en thematiek. 

Paul Beumer legt zijn schilderijen op de grond. Schilderijen met voorstellingen die zijn ontstaan vanuit de natuur, maar waarin lang niet altijd de natuur nog te herkennen is.
Paul BeumerPaul BeumerPaul Beumer

De toeschouwer wordt vrolijk van het werk van Katja Novitskova. Oorspronkelijke huishoud-, en baby-apparaten vullen de ruimte. Deze heeft Novitskova omgebouwd tot autonome beweeglijke objecten.
Katja NovitskovaKatja NovitskovaKatja Novitskova

Ruta Butkute 
Ruta ButkuteRuta Butkute

                                                                                   

Smi Vukovic gebruikt doeken voor haar schilderijen. Deze doeken vormen aan de muren van haar atelier een compositie met diverse kleuren, structuren formaten.
Smi VukovicSmi VukovicSmi Vukovic

Straatleven en menselijke interactie is een terugkerend thema in het  werk van Gareth Nyandoro.
Gareth NyandoroGareth NyandoroGareth Nyandoro

Johann Arens gebruikt in zijn werk oude prikborden, kladblaadjes en briefpapier uit een educatiecentrum voor volwassenen. Roze prikborden sieren de muur en het zonlicht dat vroeger op deze borden heeft geschenen zorgt voor de kleurnuance in het roze. Arens laat zien dat bestaande objecten uit het dagelijkse leven een sterke verbeeldingskracht kunnen bezitten.
Johann ArensJohann ArensJohann Arens

Em’kal Eyongakpa
Em’kal EyongakpaEm’kal Eyongakpa

Naïmé Perrette heeft in zijn atelier verschillende glazen platen opgehangen. Op deze platen wordt een film geprojecteerd. Een film waarin Perrette arme vissers laat zien.
Naïmé PerretteNaïmé Perrette

Het atelier van Wouter Venema is gevuld met tekeningen, foto’s, papier en andere afbeeldingen. De beelden vormen samen een evenwicht dat spannend en kwetsbaar tegelijkertijd is.
Wouter VenemaWouter VenemaWouter Venema

Tim Breukers heeft een gigantische dinosaurus in zijn atelier staan. Daarnaast ziet de toeschouwer een gekleide tafel met een gekleid broodje döner. Op de grond staat een poseleinen schaal van Ajax. De dinosaurus staat op vier kratjes Amstel bier. Tim Breukers heeft twee ruimten die hij feilloos laat samenkomen door oranje inpaktape op de vloeren te plakken..
Tim breukersTim breukersTim Breukers

Müge Yilmaz
Müge YilmazMüge YilmazMüge Yilmaz

In het midden van het atelier van Felix Burger staan gipsen koppen. Deze koppen zijn verbonden aan tientallen snoeren en draden. De monden gaan open en dicht. Er komt uit iedere mond een ander zanggeluid. Deze geluiden vormen samen de Mattheus Passion. 
Felix BurgerFelix BurgerFelix Burger

Ehsan Ul Haq
Ehsan Ul HaqEhsan Ul HaqEhsan Ul Haq

De RijksakademieOPEN is zaterdag 29 en zondag 30 november te bekijken. Klik hier voor de website

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later