Redactie

Robert Glas in Kunst is Lang

9 januari 2018

Op woensdag 10 januari schuift om 20.00 kunstenaar Robert Glas aan bij Kunst is Lang. De radiostudio in VondelCs wordt gedurende één uur gevuld met Glas’ zijn onderzoekmatige manier van werken, kritische werk en blik op de wereld. Luuk Heezen gaat met Glas in gesprek over de relatie tussen inwoner en staat, overtuigen iemand vrijwillig te laten vertrekken vertrekken en de scherpte waarop Glas deze systemen bloot legt. Daarnaast is kunstenaar Jip Piet Hilhorst aanwezig om visueel te reageren op het gesprek.

Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

The artistic practice of Robert Glas (1986) is an ongoing investigation into the technologies nation-states use to manage the movement of people across territories. This process results in short films, photography and installations exhibited at the Van Abbe Museum, Kunsthal and Foam. In 2016 he received the Mondrian Young Talent Grant and was invited to join the Academy honours programme for young artists and scientists (KNAW & Akademie van Kunsten). Glas lives and works in Rotterdam (NL). Bron: Robert Glas
How to motivate someone to leave voluntarily, Robert Glas, 2016

Het werk van Jip Piet ademt absurditeit en gestructureerde wanorde. Het is bij tijden gewelddadig en manisch maar straalt tegelijk positiviteit uit. In de eerste galerie solo expositie van Jip Piet toont hij een overzicht van schilderijen, tekeningen, videowerk en ruimtelijke werk. Met een optimistische duisternis onderzoekt Jip Piet de menselijke aard, niet alleen de gewelddadige demonische kant maar ook de progressieve spirituele kant. De heldere beeldtaal van Jip Piet hangt in zijn werk chaotisch samen met verwijzingen naar actualiteiten en historische gebeurtenissen.  Zo komt de mysterieuze dood van VN Secretaris generaal Dag Hammarskjold in een vliegtuigongeluk in Zambia voorbij en passeert de moord op aartsbisschop Oscar Romero in El Salvador.

Jip Piet studeerde aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende kunst en won met zijn werk verschillende prijzen. In 2017 ontving hij een werkbijdragen jong talent van het Mondriaan fonds. Zijn werk werd eerder gepubliceerd door onder andere de Correspondent, Netflix en NRC. Bron: Gallery Vriend van Bavink
Jip Piet, Hammarskjold’s Death Shocks The World, 2017

KUNST IS LANG
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later