Wieke Teselink

Rug recht, ogen in je rug.

30 december 2013

One with the darkness
So wicked and heartless
He patiently waits
For his chance

Een vieze verkrachter wacht op het hoekje van de straat om toe te slaan. Hij zal niet de kans krijgen om toe te slaan, want op de volgende bladzijde ontmoeten we een stalker in de nacht. Hij volgt haar, zoekt haar op, maar blijft altijd rustig: het jaagt haar de stuipen op het lijf. Zoek je dan een politieagent op, al op de volgende pagina, blijkt hij ook niet te vertrouwen. Het boek Criminal Alphabet is gevuld met 26 stripachtige verschijningen. De uit IJsland afkomstige kunstenaar Styrmir Örn Gumundsson grijpt het alfabet aan om het criminele vakgebied nog eens uit te diepen.

Ik kijk teveel naar misdaadseries en voel me een boef als ik daarna alleen over straat durf. Het leven van een boef zwerft tussen nieuwe beltegoedtelefoontjes en onbekende nummers. Vastgoeddealtjes in strak pak en gevulde koffertjes, kale mannen in leren jackies en gevaarlijk elegante vrouwen. Graag op neutraal terrein afspreken, iemand verlinken betekent einde verhaal en baas boven baas. Het echte criminele leven is een wereld ver van mijn bed vandaan, maar Gudmunsson tekent toegankelijke boeven en daarmee een prima boekje voor op het nachtkastje.

Het samenvoegen van het alfabet en criminaliteit geeft een frisse combinatie. Het creatieve ABC’tje op de bruiloft van je schoonouders is nou niet mysterieus te noemen. Het Criminal Alphabet gaat voorbij aan dat ABC’tje, de heldere en gitzwarte tekeningen illustreren elk hun eigen soort boef. De bijbehorende tekstjes veranderen de tekeningen in strips en laten de boef dingen doen die je niet wilt. Het wordt nergens eng of onbetrouwbaar, met al die schattige patronen en onhandige vormen. Het blijft luchtig door het vlot doorlopen van het alfabet en verschillende soorten boefjes. Passievolle brandstichters, beruchte meisjes van plezier en rovers, het boekje laat je alle hoeken van de illegale wereld zien.

Hou ogen in rug.

Voor het geval dat een crimineel personage op de hoek van de straat staat: iemand die dit boekje uitstekend had kunnen ontwerpen. 

Het boekje Criminal Alphabet is in bezit van het schitterende boekenwinkeltje BoekieWoekie in de Berenstraat 16 in Amsterdam. Een winkel die van beneden naar boven en in alle hoekjes en gaatjes is bedekt met de kunstenaarsboeken (en ook precies ruikt hoe een boekenwinkeltje moet ruiken). Veelal boeken in kleine oplages, van kunstenaar met veel en weinig werk, boeken uit Nederland en van heiden ver. Kortom een plek waar je geweest moet zijn. Kijk voor meer informatie op de website van BoekieWoekie (ook een waar avontuur).

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later