Wieke Teselink

Salvadors kookboek

9 december 2016

Wat gebeurt er als je een surrealist laat koken? Salvador Dali heeft een hekel aan vormloze groente, spinazie vind je niet in zijn keuken. Wel vind je veel gerechten vol afrodisiacum, natuurlijke etenswaren om de begeerte wat volume te geven en gerechten gegarneerd met vleessieraden. De surrealistische chef combineert avocado met lamsvleeshersenen op een toast of laat zijn gerecht drie weken in de koelkast wachten tot het opgediend kan worden. Eet smakelijk.

In 1973 presenteert Dali zijn ideeën over eten in het boek Les Diners de Gala. Het schijnt dat 400 exemplaren op de wereld rondzwerven van dit kookboek. De titel doet denken aan een chique galadiner, maar de titel is opgedragen aan zijn vrouw: Gala Dali. Het boek telt 136 eigenaardige recepten. De vele litho’s en tekeningen duiden de recepten in kostelijke beelden, zoals je gewend bent van Dali. Als je jouw smaak op ongekende plekken wilt brengen dan is dit het juiste kookboek. Voor diëten en calorieën tellen moet je niet bij hem zijn, zoals Dali schrijft op de eerste pagina’s van zijn boek. Je bent gewaarschuwd.
Salvador en Gala

 

De verzameling recepten is opgedeeld in twaalf klassiekers in etenswaar. Hoofdstuk twee is gewijd aan eieren en zeedieren, maar draagt de titel: Les cannibalisme de l’automne, Het kannibalisme van de herfst. De titel van hoofdstuk 10 luidt: Je mange Gala: ik eet Gala. De pagina’s in dit hoofdstuk zijn gevuld met illustraties van orale seks. Daarnaast geeft Dali tips over exotische vissen, maar ook over slakken en fruit. Alles is beschonken met een sausje surrealisme, maar nergens wordt het zo sterk erotisch afgeblust als in Je mange Gala.

De surrealistische kok stelt ook een cocktail samen voor wanneer je teveel hebt overgewerkt, de uitputting is toegeslagen of als je gewoon teveel soberheid in je leven kent. De Casanova cocktail is redelijk eenvoudig te maken, hiermee onderscheidt hij zich van de rest van de recepten. De duizendpoot in de keuken, met magische voorraadkasten gevuld met kikkerbilletjes en kwarteleitjes, kan ook met de andere recepten in het boek uit de voeten.

Casanova cocktail (1 glas)

Het sap van 1 sinaasappel
1 eetlepel bitter (Campari)
1 theelepel gember (gemberpoeder)
4 eetlepels brandewijn
2 eetlepels oude cognac (Vieille Cure)
1 snufje cayennepeper

Op de bodem van een glas meng je de peper en gember. Giet de Campari in het glas, vervolgens de cognac en ‘Vieille Cure’. Zet het glas dertig minuten in de koelkast of zelfs in de vriezer. Voeg als laatste de sinasappelsap toe en geniet!
Casanova cocktail

Het boek is op Amazon voor 599,99 dollar te koop. 
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later