Saskia Janssen

Saskia Janssen – Diamonds in the Sky part 7 (The End)

17 februari 2014

MAANDAG, 3 JUNI 2013
PIÑATA’S
Mariska komt vragen of ze bij mij piñata’s mag komen maken. Bij haar op de afdeling is er geen plek voor en haar mede patiënten hebben er niet veel belangstelling voor. Omdat ik nog nooit piñata’s heb gemaakt wil Mariska me ook graag leren hoe het moet. Ze haalt een doos met allerlei materialen en richt een hoek van de woonkamer in als Piñata Atelier. Ze laat me zien hoe ik ballonnen moet beplakken met repen oude kranten en dat is wat ik deze middag doe. Als ik de ballonnen af heb, zie ik dat ik ze beplakt heb met de speciale bijlage van de krant over de Biënnale van Venetië. Op de ballonnen probeer ik nog wat te lezen en zie ik foto’s van een prachtig werk van Mark Manders. De kunst is hier ver weg en dichtbij tegelijk.

DINDAG, 4 JUNI 2013
DIAMONDS IN THE SKY (2)
Het net is nu een week af en hangt tussen de bomen. 
Het doet zijn werk vanaf dag één zonder dat ik me er mee hoef te bemoeien. Er ligt altijd wel iemand in het net te roken of te slapen. Soms liggen er groepjes jongeren in. Ook patiënten die elkaar niet kennen omdat ze van verschillende afdelingen zijn hangen samen in het net. 
Op zondag zie ik een compleet gezin -op bezoek- in het net zitten, de auto er naast geparkeerd. In de ochtend vind ik wel eens een kussen of een laken in het net en bekertjes en veel sigarettenpeuken er onder. Het net leidt een eigen leven.
De jongerenband van de muziektherapie nodig ik uit voor therapie op locatie in het net en voor de opname van hun videoclip: een akoestische versie van Diamonds in the Sky, uitgevoerd in het net met gitaren en al.

WOENSDAG, 18 JUNI 2013
LADDERS IN DE COSMOS
In het atelier is het een rustige chaos. Overal papier, karton en verf en bekertjes water. Er wordt geconcentreerd gewerkt in verschillende hoeken: Anthony maakt iets met hout en flessen, Mariska werkt aan de piñata’s, Aki kookt iets in de keuken en Eve schildert heel geconcentreerd stippen. 

Het  aantal tekeningen groeit met de dag. Vooral de kosmos teke¬ningen. Ik denk terug aan de les over Het Oriëntalisme: niet alleen in de laat 19e eeuw was het Oosten een inspiratiebron voor kunstenaars.
Ik tel 52 meditatie tekeningen die af zijn en nog een hoop halve. Ze liggen op een kleed op de grond en Anthony’s ladders staan er tussen. Ze vormen samen weer een eigen exotische kosmos, met ladders, om zelfs deze kosmos nog te ontstijgen.


Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later