Mister Motley

Self UnSelf: het spanningsveld tussen ‘ik’ en ‘wij’

1 november 2013

Design Academy Eindhoven, Nina van Bart, The Alchemist, foto: Nina van Bart

Tijdens de Dutch Design Week presenteert Design Academy Eindhoven een nieuwe lichting ontwerpers. Het thema van de Graduation Show is ‘Self Unself’. Creatief directeur Thomas Widdershoven nodigt de bezoeker uit om het spanningsveld tussen ‘wij’ en ‘ik’ in design van nu te onderzoeken. Welke rol speelt het individu in het werk van de nieuwe generatie ontwerpers en welk belang hechten zij aan het collectief?Design Academy Eindhoven, Nina van Bart, The Alchemist, foto: Nina van Bart

Graduation Show
De afstudeerders laten sociale ontwerpen zien die de samenleving verder helpen, maar zetten soms ook duidelijk zichzelf in het middelpunt. Luc van Hoeckels ‘Single Spark’ vergroot de zelfredzaamheid van Oegandese oorlogsslachtoffers met een doe-het-zelf pakket voor de productie van bijvoorbeeld brood of zalf. Renée Scheepers’ ‘Mapping Cancer Care’ maakt voor kankerpatiënten hun behandeling inzichtelijker. Willem van Doorn is teruggegaan naar de boerderij waar hij opgroeide en verkende daar de mogelijkheden om energie op te wekken met afval en gebruikte materialen, en op die manier zelfvoorzienend te zijn. Dit resulteerde in ‘Illumination By Digestion’. Elk ontwerp heeft zijn eigen balans tussen ‘wij’ en ‘ik’. 
Design Academy Eindhoven, Bart Eysink Smeets, A.A.D. Artificial Atmosphere Design, Foto: Bart Eysink Smeets

Van Abbemuseum
Ook buiten Design Academy Eindhoven herkent Thomas Widdershoven het thema ‘Self Unself’. “Dat wil ik onderzoeken in de museale context van het Van Abbemuseum. Van Hella Jongerius laat ik bijvoorbeeld juist haar werk voor KLM zien, omdat ze daarmee buiten het culturele veld treedt. Ik ben benieuwd hoeveel zij van zichzelf opgeeft en overeind houdt wanneer ze samenwerkt met een opdrachtgever die zo’n sterke identiteit heeft.”
Design Academy Eindhoven, Luc van Hoeckel, Single Spark, foto: Lisa KlappeDesign Academy Eindhoven, Inge Kuipers, Tea Set Touch, foto: Femke ReijermanDesign Academy Eindhoven, Elif Ozbay, Blije Turk, foto: Femke ReijermanDesign Academy Eindhoven, Jan Pieter Kaptein, The Second Self Laboratory, foto: Lisa KlappeDesign Academy Eindhoven, Bora Hong, Cosmetic Surgery Kingdom, foto: Femke ReijermanDesign Academy Eindhoven, Ines Bressand, Exploration On Straw, foto: Lisa KlappeDesign Academy Eindhoven, Pablo Calderon, It Is What It Is, foto: Femke Reijerman

Praktische informatie
Graduation Show: Opent op 19 oktober en is tot 27 oktober te zien. Locatie: De Witte Dame, Emmasingel 14, Eindhoven.
Van Abbemuseum: ‘Self Unself’ is van van 19 oktober t/m 17 november te zien. Locatie: Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later