Mister Motley

Sema Bekirovic in Kunst is Lang

1 oktober 2018

Woensdag 3 oktober is kunstenaar Sema Bekirovic te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met haar in gesprek over haar werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Sema Bekirovic speelt in haar werk met het testen van natuurwetten. Bijvoorbeeld door met een warmtecamera te filmen hoe haar hand over een standbeeld glijdt en door haar lichaamswarmte het beeld zichtbaar wordt. Of door te filmen hoe iemand zo lang mogelijk (ruim 9 minuten) onder water zijn adem in kan houden. Niet zelden is haar werk een experiment dat door andere factoren dan haarzelf wordt afgemaakt: bijvoorbeeld door de meerkoeten die ze haar persoonlijke spullen aanbood, en die daar hun nest mee bouwden. Of door een raster op papier te tekenen en daar slakken overheen te laten kruipen, die met hun slijmspoor het perfecte grid uitwissen. Maar ook door de bezoekers die een nog niet volledig ontwikkelde foto mogen bekijken, maar dat alleen kunnen doen door het doek dat er voor hangt even opzij te schuiven – waardoor het werk onherroepelijk verandert. Kunstenaar Wouter Klein Velderman is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

——————————————————————————

Sema Bekirovic
“Bekirovic’s work is best described as playful conceptualism. Like reality, it’s a universe of temporary constellations wherein objects, people, animals and/or chemical reactions trigger one another into acting out their parts in a play directed by coincidence. Bekirovic creates a field of tension between the parameters she defines and her subject’s personal agenda. She eschews a hands-on, interfering approach, allowing her subject to co-author the work.” – Marcus Bruystens
Sema Bekirovic – Unfixed analogue photographic prints (80×60cm), framed behind red glass.

Wouter Klein Velderman
Klein Velderman’s sculptures and installations are frequently made out of industrial materials that, in terms of their shape, but not in their function, reference to a practical world of construction, transport and industry. Even though their subjects tend to have this industrial character, the sculptures have quite an opposite feeling to them: vulnerable, delicate, refined. Among other venues, his work has been shown at art events, public spaces, museums and galleries worldwide. 
Wouter Klein Velderman – Monument for transition

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later