Vibeke Mascini

Stervende Planten

9 augustus 2017

Beste Mister Motley, 
Hoe houd ik mijn planten in leven?
Elke tip is welkom. Vriendelijke groet,
Sophie

Beste Sophie, het is niet zomaar een vraag die je hier stelt. Het onbezorgd houden van planten is slechts enkelen gegund. De meeste van ons weten precies hoe het voelt als de takjes langzaam zakken, de bladeren beginnen te krimpen of de rot vanuit de wortels omhoog kruipt. Het is lastig om je niet schuldig te voelen tegenover je huiskamergroen, waarmee je toch de intimiteit van de zuurstofregulatie hebt gedeeld. Daarbij hebben planten vaak een emotionele waarde omdat je ze bijvoorbeeld van vrienden krijgt of je er tijdelijk op past. Iedereen die E.T. gezien heeft kan bij het verwelken van zo’n plant niet stoppen te denken dat die vriendschap voorbij is. Neem dan ook nooit planten aan van geliefden, om onnodig leed te besparen. 

Een plantloos leven is dan misschien makkelijker, een compleet leven is het niet. Daarom Sophie, zal ik je enkele tips geven die ik leerde. Het begint met hoe je je planten tevreden houdt. Zo kwam de Janfamily in hun boek Plans for other daysmet het idee je kamerplanten eens mee te nemen voor een frisse nerf. Van cactussen tot avocado planten droegen zij op een heldere voorjaarsochtend door de straten van Londen. Niet alleen kwamen de planten even van hun saaie plek in de vensterbank, met z’n allen vormden zij een verplaatsend park. Ook maakten de Janfamily onder de titel How to spoil enkele outfits voor hun planten. Allen in de kleur groen, waarvan ze toch uitgingen dat dat hun lievelingskleur was.
JanfamilyJanfamily

Lukt dit niet en krijgen je planten zelfs na je liefdevolle zorg nog suïcidale neigingen, dan kan je nog even proberen het stervensproces uit te stellen. Door de takken weer omhoog te houden met satéprikkers of de uitvallende bladeren simpelweg terug te plakken.
Janfamily

Mocht ook dit niet lukken. Dan zit er nog maar een ding op en dat is de schoonheid van de dood in te zien. Misschien dat je wat inspiratie haalt uit het werk van Anne Geene: perceel nr. 235, encyclopedie van een volkstuin. Zij maakte een prachtige selectie van dode bladeren en bracht ze onder in vier categorieën: enkelvoudige vouw, opgerold, dubbel gevouwen en drievoudige vouw.
Anne GeeneAnne GeeneAnne Geene
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later