Redactie

Tanja Ritterbex in Kunst is Lang

13 maart 2017

Kunst is Lang is terug met een gloednieuw seizoen radio én televisie uitzendingen. 20 kunstenaars die in museumzalen, atelier ruimtes en kerkgangen vertellen over hun kunst, kunstenaarschap en blik op de wereld. Op woensdag avond 1 maart waren Tanja Ritterbex en Puck&Hans de eerste gasten van het nieuwe seizoen.

Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de cultuurzender Parmando 24 Culture. 

———————————————————————————————————
Tanja Ritterbex
Ze is de Lady Gaga van de schilderkunst. Haar werk wordt omschreven als knotsgek, zuurstofroze, overdadig. De kleuren spatten van haar schilderijen af, en de onderwerpen die ze schildert komen rechtstreeks uit haar dagelijkse leven. Je kunt haar met een gezichtsmasker op de bank voor de tv zien zitten, of ze schildert de vrouwen in Tel Aviv die met z’n vieren aan een waterpijp lurken. Maar ze onderzoekt ook de fascinatie met schoonheid die we tegenwoordig hebben: in een installatie bouwde ze zo’n vieze chemische nagelstudio na, en in video’s neemt ze beautyvloggers op de hak.

Puck & Hans
Op het gebied van etaleren zijn Puck & Hans ware pioniers. Hun winkel aan het Rokin was een concept store avant la lettre, een groot schouwspel waar men letterlijk voor omfietste. Van science fiction tot India en van hippies tot pin-up girls; met kunstzinnige decorstukken en excentrieke etalagepoppen vertelde elke etalage een eigen verhaal. De uiterst stijlvolle en artistieke installaties trokken veel aandacht en zijn kenmerkend voor het modelabel van Puck & Hans. In het kader van de tentoonstelling ‘Puck & Hans – couture locale’ heeft het Amsterdam Museum het modeduo uitgenodigd nog één keer een etalage te maken, uitbundiger dan ooit.


KUNST IS LANG
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
Aanstaande zondag op de buis via Parmando 24 Culture

De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Voordekunst
Parmando 24 Culture
AmsterdamFM
Oude Kerk
Museum Van Loon
Kunstfort Vijfhuizen

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later