Redactie

Torenkamer – Renée van den Kerkhof

10 december 2017

Een ochtend in de Torenkamer
Mister Motley bezoekt iedere maandagochtend de Torenkamer in VondelCS (Vondelpark 3, Amsterdam). Wekelijks slaapt daar een kunstenaar om te werken aan zijn of haar project. Welke invloed heeft deze plek middenin het groene hart van Amsterdam eigenlijk op iemands werk? 

Naam: Renée van den Kerkhof

Definitie kunstenaarschap: Ik maak maatschappelijk geëngageerde illustraties.

Wat is je plan voor je Torenkamerverblijf?
Mijn streven was om elke dag vijf cartoons te maken bij actualiteiten. Dat blijkt iets minder haalbaar dan ik had ingeschat, zeker omdat ik dan ook vijf goed uitgewerkte illustraties zou willen maken. Momenteel is het streven bijgesteld naar drie cartoons waarvan er bijvoorbeeld eentje wordt uitgewerkt in twee versies. Ik wil graag experimenteren met verschillende stijlen en niet per se de kwantiteit halen.

Waar denk je aan als je opstaat in de Torenkamer?
Overleef ik het laddertje der verdoemenis?! Haha, nee maar dat is nog best oppassen. De ruimte zelf voelt als een combinatie van mijn vroegere studentenkamer (qua oppervlakte) en de kunstacademie (monumentaal pand, schetsen op de witte muur gepakt met tape). Hoe langer ik er ben, hoe meer ik denk: het was toch een goed idee om mij hiervoor aan te melden.

Wat hoop je vandaag te vinden?
Gisteren nam ik voor om een bezoek te brengen aan de rechtbank van Amsterdam en een paar zittingen bij te wonen, maar helaas zijn er op woensdag geen strafrechtzittingen. Dat ga ik dan maar morgen doen. In de tussentijd struin ik het internet af naar spraakmakend nieuws waarop ik kan inhaken.

Welke wending heeft deze plek gegeven aan je werk?
Buiten dat ik me bij elke ongewenste inktvlek realiseer hoe afhankelijk ik normaliter ben van mijn computer en CNTRL-Z, biedt de plek veel rust en vrijheid. Je zit toch minder ‘opgesloten’ dan ik aanvankelijk dacht. Uitzicht over het Vondelpark en een dagelijkse wandeling leert mij dat ik vaker even een pauze moet nemen en fysiek wat moet gaan doen. Het hoofd leegmaken, honden aaien. Vooral niet constant maar willen doordraven, dat komt de kwaliteit niet ten goede.
Klik hier voor meer informatie over de torenkamer
Klik hier voor de website van Renée

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later