Redactie

Tudor Bratu in Kunst is Lang

20 juli 2018

Woensdag 18 juli is kunstenaar Tudor Bratu te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. In zijn werk onderzoekt hij thema’s zoals migratie en het begrip ‘de ander’ op een theoretische en beeldende manier. Salomé Roodenburg is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Tudor Bratu (Roemenië, 1977) woont sinds 1986 in Nederland. Hij doorliep de opleiding Fotografische Vormgeving van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, en studeerde tussen 1999 en 2003 fotografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Bratu fotografeert veelal desolate plekken, waar menigeen het liefst zo snel mogelijk aan voorbij zou willen lopen. Hij maakte bijvoorbeeld in 2002 een fotoboek van grauwe straten en huizenblokken. Elke vrolijkheid is er verdwenen. In 2005 fotografeerde Bratu een nachtelijke ontdekkingstocht door Chisinau in Moldavië. Hij nam tijdens een residency en verschillende reizen persoonlijk kennis van de vluchtelingencrisis. Hij maakte een aantal reizen met zogenaamde ‘migrantentreinen’ en nam hij interviews af bij vluchtelingen. In Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, maakte hij een presentatie die bestaat uit bewerkingen van deze verhalen, onder meer in de vorm van video, lezingen en een zaalvullende installatie.
Salomé Roodenburg is een multidisciplinaire kunstenaar: ze werkt in verschillende media, schrijft gedichten en maakt vooral schilderijen en tekeningen. Salomé studeerde dit jaar af aan de Rietveld Academie aan de afdeling Beeld en Taal.
KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later