Ko van 't Hek

Tussen Kunst & Ko: God in een witte kubus

6 juni 2016

Naast de kluisjes staan negen pilaren die collectief lijken te hebben besloten los te willen komen van hun pilarenlot en terug te willen keren naar de natuur. Halverwege verliezen de pilaren hun wit plamuur en worden weer hout – zoals bomen ook van hout zijn. De verhoute pilaren trekken naar elkaar toe en raken in elkaar verstrengeld als gordiaanse pubers aan de pillen. 

De meters hoge pilaren zijn weer boom geworden en de wortels vormen samen in het midden van de ruimte een grote, zwevende, houten octopus. Terug naar de eenheid die het ooit was. Alsof je, als je zo dicht mogelijk op elkaar kruipt, met elkaar samensmelt tot een God die je zo mist. Alsof als je maar zo goddeloos mogelijk bent, daarin zelf iets goddelijks zit.

Ik kijk naar Baitogogo van de Braziliaan Henrique Oliveira, in het Parijze ‘antimuseum’ Palais de Tokyo. In dit rare (maar fantastische) museum aan de noordoever van de Seine staat weg van alle tentoonstellingen, Baitogogo. Het is gigantisch en neemt de ruimte en de kijker helemaal over.

We hebben getemd, zou je kunnen zeggen. Maar de natuur laat zich misschien niet zo makkelijk temmen als wij willen. De wereld is misschien wel helemaal niet zo maakbaar en controleerbaar als wij willen. As zal terugkeren tot as en hout zal altijd weer terug willen naar de amazonetoestand waar het ooit hardhandig is uitgehaald. Je kan een boom wel uit het oerwoud halen, maar je kunt het oerwoud niet uit de boom halen. Hoe dan ook, hoe keurig hij zich zal gedragen in de tussentijd: er komt een moment dat al het hout elkaar aankijkt en, na zo zorgvuldig naar elkaar geknikt te hebben dat wij het niet zagen, besluiten weer bomen te worden. En wij kunnen niks anders dan ernaar te kijken.

Maar, kijken we andersom, en laten we de grote knoop niet het eindpunt maar het beginpunt zijn, dan is Baitogogo een grote houtexplosie. Houten hout dat zichzelf langzaamaan in het gareel heeft weten te krijgen. Van knallend en weelderig naar gecultiveerd, keurig en museaal. Van schitterend en onvoorspelbaar oerwoud naar het precieze en het kille wat wij als mensen nodig schijnen te hebben.

Net als een god. En de goddelozen, die vinden hun god wel ergens anders. 
Baitogogo, Henrique Oliveira

Maandelijks beschrijft Ko van ‘t Hek een kunstwerk in zijn rubriek Tussen Kunst & Ko

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later