Mister Motley

Tussen-ruimte

4 maart 2014

Na verschillende interventies in verborgen stegen en andere onbenutte plekken in de binnenstad afgelopen zomer, duikt Tussen-ruimte vanaf 12 maart opnieuw op in Amsterdam. Kunstenaars Charbel-joseph H. Boutros en Amie Dicke presenteren ieder hun visie op Tussen-ruimte, met nieuw werk dat wordt geopend in Castrum Peregrini.

De Libanese kunstenaar Charbel-joseph H. Boutros houdt zich vaak bezig met het idee van ontoegankelijkheid, waarbij zijn werk op melancholische wijze vormgeeft aan een permanente afwezigheid. Boutros presenteert voor Tussen-ruimte ‘Night Light’ in een afgesloten steeg naast de Syrisch-Orthodoxe Kerk, en bij Castrum Peregrini. Het woord Licht zal geschreven worden in het Syriac, een dode taal. Het donkere op een andere plek op aarde, wordt het licht in een verborgen ruimte in Amsterdam. Het werk gaat precies om middernacht uit, wanneer de stad gaat slapen. Ook in Castrum Peregrini komt een neon te hangen met het woord Light, als een Siamese tweeling. Het zal een licht zijn op een verborgen plek. Deze neon, die nooit zichtbaar wordt, verwijst naar de twee priesters die in Syrië zijn  ontvoerd in 2013. Het reflecteert ook op de geschiedenis van Castrum Peregrini, een schuilplaats voor vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Charbel Boutros zal het werk verder toelichten tijdens de opening.

Amie Dicke beschouwt Tussen-ruimte niet alleen als een ruimtelijke interventie in de stad, maar voornamelijk als een gedachte. Ze ziet Tussen-ruimte als een spatie of interval, een thema dat vaak in haar werk terugkomt. In Castrum Peregrini, waar Dicke al langere tijd onderzoek doet met een beurs van het Mondriaan  Fonds onder de titel Huis als Muze, zal zij een nieuwe installatie presenteren. ‘To Keep’ reflecteert op het idee van Tussen-ruimte, waarbij Dicke gebruik maakt van onder andere gevonden materiaal in het atelier van Gisèle d’Ailly, die tot haar overlijden in 2013 in het pand aan de Herengracht woonde. Tijdens de opening gaat Dicke over het idee van ‘Zwischenraum’ in gesprek met architect Jarrik Ouburg, een van de initiatiefnemers van Tussen-ruimte.

Op woensdagavond 12 maart vindt bij Castrum Peregrini van 20.00 – 22.30 uur de (vrij toegankelijke) opening plaats van beide werken. ‘Night Light’ zal vervolgens tot 12 april branden in de Tussen-ruimte. ‘To Keep’ is tot en met 30 maart op afspraak te bezichtigen in Castrum Peregrini.
Adressen:
Castrum Peregrini, Herengracht 401, Amsterdam
Moeder Godskerk, Keizersgracht 220, Amsterdam

Neem voor meer informatie of een afspraak contact op met info@non-fiction.nl, zie ook www.tussen-ruimte.com.

 

beeld door Sander Tiedema

Tussen-ruimte is een doorgaand onderzoek en project van Office Jarrik Ouburg, Non-fiction en TAAK, in samenwerking met Castrum Peregrini.
Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Amsterdam 2013 (Gemeente Amsterdam).
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later