Gerda van de Glind

Unfair 2018 – Een kleine preview door de ogen van 10-jarigen

29 maart 2018

Het was alweer even geleden dat ik met kinderen naar hedendaagse kunst keek en dat voelde als een gemis. Kinderen hebben namelijk de gave om naar de (kunst)wereld te kijken met een blik die je als volwassene maar moeilijk kunt evenaren. Daarnaast kunnen ze her-producties maken waar menig kunstenaarshart sneller van gaat kloppen. Het is dan ook niet voor niets dat Picasso ooit zei dat het twee jaar duurde om te leren tekenen als Raphael, maar een leven lang om te schilderen als een kind. Reden genoeg dus, om weer eens langs te gaan in groep 7. Deze keer nam ik werken mee van een paar kunstenaars die op Unfair 2018 staan, de kunstbeurs voor jonge kunstenaars die vanavond wordt geopend. Bij deze een aantal van de mooiste observaties en tekeningen.
Afra Eisma // SUN KISS ATTITUDEAras (10) // Afra Eisma // SUN KISS ATTITUDE

Ha Aras. Zou je het werk dat je hebt getekend kunnen beschrijven?

Ik zie een hele grote poort met kommetjes erop en een tafeltje en een soort toverdrank ernaast. Verder is er ook een raar beest of een soort paddenstoel en ergens hangt een bloem. O en er is ook nog een groot kunstwerk met allemaal kleuren erop en een tand.

 

Waarom heb je dit werk gekozen?

Omdat het een heel vet kunstwerk is en er allemaal dingen bij staan. Ik hou ervan als er van alles te zien is. Dan kan ik namelijk lang de tijd nemen om ernaar te kijken. Degene die het heeft gemaakt is heel creatief en heeft veel dingen gedaan. Dat vind ik wel goed.

 

Zou je misschien zelf iets anders hebben gedaan?

Ik had een foto gemaakt waar de deur niet bij op stond, want nu stoort het een beetje. En nu staat er ook nog een Albert Heijn tas, die had ze wel op mogen ruimen voor de foto. Verder niks hoor.
Sanja Marušić // Phase in SpaceBernice (11) // Sanja Marušić // Phase in Space

Waarom heb je dit werk gekozen?

Ik vind de achtergrond mooi. De kleuren passen goed bij elkaar en dat zwarte valt ook goed op. Het was ook heel leuk om na te tekenen.
 

Is er ook iets dat je zelf anders had gedaan?

Ik vind dat goud om het hoofd eerlijk gezegd niet zo mooi. Verder had ik zelf een plek gekozen waar ietsje meer blauwe lucht was. Dan was het nog mooier.
 

Wat zou je tegen de kunstenaar zeggen?

Dat ze het heel goed bedacht heeft. Het lijkt nét alsof het gefotoshopt is maar dat is het dus niet! Dat vind ik knap.
NasbamiCarlijn (10) // Nasbami //

Waarom heb je dit werk gekozen?

Ik vond het interessant dat er zoveel op stond. Zoals schilderijen, hoge palmbomen, een houten kat en allemaal vierkantjes in verschillende kleuren. Er staat ook iets waar we met gym wel eens overheen lopen en een boom met allemaal slierten er aan. Het was zoveel dat het niet is gelukt om het allemaal na te tekenen.
 

Dat snap ik. Was er ook iets wat jij zelf anders had gedaan als het jouw kunstwerk was? Zelf had ik denk ik iets minder gedaan. Want het is wel lastig om het allemaal te begrijpen. Ik vond het wel heel goed dat het allemaal verschillende stukken van iets zijn. Het is niet één schilderij, maar het zijn allemaal verschillende dingen. Dat maakt het weer boeiend om naar te kijken.
 

Wat zou je tegen de kunstenaar willen zeggen?

Dat ik het wel heel leuk vind om naar te kijken. En dat ik het heel mooi en goed vind.
Koen Doodeman // Where the leopard got his spots (after Raoul Dufy for Bianchini-Férier)Dirre (10) // Koen Doodeman // Where the leopard got his spots (after Raoul Dufy for Bianchini-Férier)

Zou je kunnen uitleggen waarom je dit werk hebt uitgezocht?

Ik vind het een heel interessant kunstwerk, omdat er veel te zien is en ik er zelf bij weg kan dromen. Er zit ook veel kleur in en ik denk dat de kunstenaar het ook met heel veel gevoel heeft gedaan.

 

Zou je zelf misschien iets anders hebben gedaan?

Ik vind het wel heel druk. Misschien dat ik zelf wat minder details had gedaan. Maar dat zeg ik eigenlijk vooral omdat ik het nu zelf niet af krijg. Ik vind het vooral een super kunstwerk!
Adam Nillissen // Terminal + webSilvan (10) // Adam Nillissen // Terminal + web

Zou je het werk kunnen beschrijven en kunnen vertellen waarom je het hebt gekozen?

Ik zie twee meisjes die elkaar aan het knuffelen zijn en ze hebben een soort vierkant of een driehoek op hun hoofd geplakt. Ik heb het gekozen omdat het me leuk leek om een keer iets na te tekenen dat moeilijk is, een kunstwerk in dit geval. Ik vind het wel een grappig kunstwerk en ik heb er veel tijd in gestoken om het na te maken.

 

Had je zelf dingen anders gedaan als jij de kunstenaar was?

Ik denk dat ik op de gekleurde driehoek en het vierkant een smiley getekend. Dat zou ik wel geinig vinden.

 

Zou je naar een tentoonstelling toe gaan als dit werk er zou hangen?

Ja dat zou ik wel leuk vinden, vooral als er nog meer grappige dingen hangen.

 

Alle tekeningen zijn gemaakt door kinderen uit groep 7 van meester Bart op het PCBO // De Kring in Apeldoorn.
Unfair opent vanavond en duurt tot en met maandag 2 april, klik hier voor meer informatie. 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later