Vera van de Velde

We like art!

25 oktober 2013

Start Buying Art, Westergasfabriek, Amsterdam

Het profiel van de gemiddelde kunstkoper is: 57 jaar, hoogopgeleid, afkomstig uit een tweepersoonshuishouden en met een bovengemiddeld inkomen. Dit is niet voor niets, kunst kopen kost nou eenmaal geld en niet iedereen heeft de mogelijkheden om dit op te brengen. Zeker in deze tijden van economische crisis is de aankoop van een kunstwerk een van de eerste dingen waar op bezuinigd wordt. De wereld van de kunst kan soms moeilijk toegankelijk zijn, men denkt duizenden euro’s kwijt te zullen zijn voor de aankoop van een werk. Zonde, want het kan ook anders!

Gelukkig proberen steeds meer Nederlandse initiatiefnemers dit te doorbreken en duidelijk te maken dat er kunst op de markt is die voor iedereen toegankelijk is, door voor een betaalbare prijs kunst aan te bieden en het daarmee ook voor jonge kopers aantrekkelijk te maken om juist nu hun eerste kunstwerk te kopen. Julia van der Meer van de Mini Galerie is bijvoorbeeld zo’n initiatiefnemer. In het eerder geplaatste artikel op de website kun je lezen hoe zij dit aanpakt.
Erik Klein Wolterink, Terug ThuusGé-Karel van der Sterren, Tricky RockSimon Schrikker, zonder titel

Een ander voorbeeld is ‘We Like Art!’, dat is opgericht door Michiel Hoogenboom en Carolien Smit. Zij hebben als doel om de soms zeer introvert lijkende kunstwereld te ontsluiten en een weg te bouwen die voor iedereen begaanbaar is. Ze willen het mogelijk maken om enthousiasme over kunst te delen door hoge kunst laagdrempelig te maken. Dat bereiken ze door kwalitatief hoogwaardig, maar betaalbare beeldende kunst aan te bieden voor een bedrag onder de 1.500 euro. Na het organiseren van meerdere verkooptentoonstellingen, presenteert het duo deze week ‘Start Buying Art’ in de Westergasfabriek te Amsterdam. Van 5 tot en met 8 september presenteren ze hier betaalbaar werk van 100 toonaangevende kunstenaars, variërend van jonge kunstenaars die nog geen galerie hebben tot gevestigde namen zoals Marjan Teeuwen, Marc Mulders en Marlene Dumas, die een speciale editie of kleiner werkt maakten speciaal voor deze tentoonstelling.

Mister Motley nam afgelopen donderdag een kijkje bij ‘Start Buying Art’. De inrichting was opvallend: van te voren had ik een beurssetting verwacht maar dit was totaal niet het geval. In plaats daarvan heerste in het prachtige industriële pand een ontspannen, feestelijke sfeer waarin de kunst goed tot zijn recht kwam. Om de werken op te hangen waren er speciaal geïnstalleerde wanden aangebracht waarop de kleuren van IJM Colour van Frank Visser waren aangebracht. De beurs was nog maar een halve dag bezig, maar er was al een redelijk aantal van de werken verkocht. Er komt heel gericht publiek op de verkooptentoonstelling af, dat oprecht geïnteresseerd is en hoopt met een mooi werk naar huis te mogen gaan. De werken kunnen met de KunstKoop regeling van het Mondriaan Fonds ter plekke worden aangeschaft. Dit betekent dat je de werken op afbetaling en zonder rente kunt kopen, wat natuurlijk zeer aantrekkelijk is voor nieuw en jong kunstpubliek. Een uitgelezen kans voor de beginnende verzamelaar.Start Buying Art, Westergasfabriek, AmsterdamNiels Post, On Spam, Business Proposals (Prague)Monali Meher, Hidden sky of Sunday MarketDe nomadische keuken van RainaraiLampen van Femkeido, Interior shop in DelftJens Pfeifer, ICONSMartin Parr, British Food

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later