Lieneke Hulshof

‘We zijn allemaal kunstenaars, we moesten iets doen’ – in gesprek met Sophia Bulgakova

Interview
2 maart 2022

Op donderdag 3 maart organiseren kunstenaar Sophia Bulgakova en The Grey Space in Den Haag een inzamelingsactie voor Oekraïne. Alle winst gaat naar het Ukraine Humanitarian Fund en United Help Ukraine.

Sophia Bulgakova werd in 1997 geboren in de Oekraïense stad Odesa. Ze woont en werkt in Den Haag waar ze aan de KABK ArtScience heeft gestudeerd. In haar werk focust ze zich op de intersectie tussen kunst, technologie en onze samenleving. Via het aanspreken van de zintuigen in haar installaties en performances beïnvloedt ze hoe de toeschouwers de werkelijkheid waarnemen, oftewel; ze werkt met onze perceptie van de realiteit. Momenteel doet ze onderzoek naar heidense tradities uit Oekraïne middels XR-technologie.

Naar aanleiding van de inzamelingsactie en haar voortrekkersrol in het samenbrengen van Oekraïense kunstenaars in Nederland, interview ik haar via Zoom op dinsdagochtend 1 maart. Het is vijf dagen nadat Rusland Oekraïne binnenviel en Bulgakova is moe en ziek van de stress. Toch staat ze me te woord omdat ze niet anders kan dan zich uitspreken over wat er momenteel in haar moederland gebeurt.

Sophia Bulgakova at a protest in The Hague, photo by Christopher Pugmire, January 2022
Sophia Bulgakova at a protest in The Hague, photo by Christopher Pugmire, January 2022

Lieneke Hulshof

Hoe kwam de organisatie van de inzamelingsactie in The Grey Space tot stand?

Sophia Bulgakova

Vorige week was ik in Portugal voor een expositie. De situatie in Oekraïne was al een paar dagen intens, maar toen ik op donderdagochtend opstond zag ik gemiste oproepen van een Oekraïense bevriende journalist. Toen wist ik dat er echt iets belangrijks aan de hand was. Vanaf dat moment ging het de hele dag door. Alleen maar nieuws, nieuws, nieuws, nieuws en nieuws. Ik was constant bezig de situatie in beeld te krijgen. Ik moest zoeken naar de juiste bronnen om te begrijpen wat er precies aan de hand was, hoe mensen weg konden komen en wie wat nodig had. Zittend in een hoekje van de galerie kreeg ik berichten van allerlei mensen, maar die van Tim (Terpsta, red.) van de Grey Space was het meest precies. Hij zei: ‘Wij hebben een ruimte, is er iets wat we kunnen doen? Iets wat kan helpen?’.

Toen wist ik, oké er is een locatie en ze willen helpen. Ik had deze zomer al eens gekookt in The Grey Space voor de Belarus solidariteitsexpositie Belarus – Screams of the Silenced, dus vanuit dat beginpunt ontstond het idee voor de inzamelingsactie.

Hij zei: ‘Wij hebben een ruimte, is er iets wat we kunnen doen? Iets wat kan helpen?’

Lieneke Hulshof

Het moet machteloos hebben gevoeld om op dat moment in een galerie te zijn, duizenden kilometers van Oekraïne vandaan.

Sophia Bulgakova

Ik ben uiteindelijk weggegaan uit de galerie omdat ik daar niet kon zijn. Ik kon niet praten met mensen en was compleet hysterisch. Mijn ouders waren nog in Oekraïne en een bevriende kunstenaar Nikolay Karabinovych belde mij constant: haal ze eruit, haal ze eruit, eruit, eruit, eruit. Op 25 februari besloten ze eindelijk het land te verlaten via Roemenië naar Duitsland. Ik was dan ook helemaal niet aanwezig in die galerie, maar weg in gedachten via mijn telefoon.

Anton Shebetko, We Were Here, 2018
NIKOLAY KARABINOVYCH: ARCHIVE OF RANDOM RENDEZVOUS. DEPARTMENT OF SADNESS, Voloshyn Gallery, Kyiv, 2020

Lieneke Hulshof

Hoe ziet de avond er aankomende donderdag uit?

Sophia Bulgakova

De avond start om 17.00 en er is een diner waarvoor ik kook. Er zijn twee live performances, een van German Popov (OMFO), hij is een in Amsterdam woonachtige muzikant uit Odesa. Hij is al een tijd geleden gemigreerd vanuit Oekraïne, maar is nog steeds een belangrijke speler in de kunstenaarsscene daar. De tweede performance is van geluidskunstenaar Anna Khvyl. Daarnaast zijn er filmscreenings te zien, en schilderijen en prints te koop van verschillende Oekraïense kunstenaars. We verkopen ook prints samen met Karolina Uskakovych en studenten van de KABK. Clothes For Progress zal kleding verkopen.

Het is een manier om Oekraïense cultuur en stemmen te laten horen en een kans om deze kunstenaars zichtbaar te maken in Nederland.

Lieneke Hulshof

Waarom heb je ervoor gekozen om kunst op deze avond een belangrijke rol te laten spelen?

Sophia Bulgakova

We zijn allemaal kunstenaars, we moesten iets doen. Dit is wat we altijd al doen, kunst maken, dus daar gaan we mee door, maar dan nu met een ander doel.  Het is daarnaast ook belangrijk om een platform te geven aan mensen uit Oekraïne om zich uit te spreken en hun werk te tonen. Het is een manier om Oekraïense cultuur en stemmen te laten horen en een kans om deze kunstenaars zichtbaar te maken in Nederland. Ik begrijp ook dat dit natuurlijk niet hetzelfde belang heeft als militaire of humanitaire hulp op dit moment, maar we doen wat we kunnen.

Sophia Bulgakova, Fragile Limit, 2021
Alexandra Kadzevich, THE WAY FROM EYE TO EYE, 2020

Lieneke Hulshof

 

Het lijkt mij moeilijk voor jou en jullie om deze expositie nu te organiseren.

Sophia Bulgakova

Ik ben mij veel beter gaan voelen sinds mijn moeder het land heeft kunnen verlaten, mijn geestelijke gezondheid is nu stabieler en ik kan me meer focussen. Met sommige kunstenaars gaat het inderdaad niet oké. Maar we zijn constant met elkaar in overleg wie wat kan doen omdat sommige deelnemers mentaal niet in staat zijn om dingen te regelen. Naast de expositie is iedereen namelijk ook nog familie, vrienden en inwoners uit Oekraïne aan het helpen.

Dit is wat we altijd al doen, kunst maken, dus daar gaan we mee door, maar dan nu met een ander doel. 

Yarema Malashchuk and Roman Himey, 'So They Won’t Say We Don’t Remember', still from the movie, 2020, courtesy of the artists
Yarema Malashchuk and Roman Himey, New City of Friends, 9 minutes, HD video, sound

Lieneke Hulshof

Kan je iets vertellen over de praktijk van een aantal deelnemende kunstenaars?

Sophia Bulgakova

Jazeker, ik begin dan met mijn goede vriend Nikolay Karabinovych. Hij wil op antropologische wijze begrijpen wat Joodse tradities in Oekraïne betekenen. Hij onderzoekt zijn eigen verschillende identiteiten (Joods, Griekse, Oekraïens) in de context van het land op een poëtische manier met onder andere teksten en videowerken. Hij heeft ook veel werk gemaakt over de post-Sovjet cultuur en de breuk tussen de Sovjet en Oekraïense identiteit.

Anton Shebetko is een Oekraïense kunstenaar en fotograaf die werkt vanuit Amsterdam. Hij werkt nauw samen met LGBTQ+ gerelateerde onderwerpen en de queer geschiedenis van zijn geboorteland Oekraïne.

Lisa Weeda heeft een Nederlandse en Oekraïense achtergrond. Samen met Nienke Huitenga-Broeren maakte ze Rozsypne, een roomscale VR project dat in première ging op het IDFA in 2019. Rozsypne is het dorp waarboven de MH17 is neergeschoten en in dit project zien we het leven van een oude vrouw, Nina, die in dit Oekraïense dorp woont.

Yarema Malaschuk en Roman Himey zijn filmmakers en kunstenaars die werken en wonen vanuit Kyiv in Oekraïne, zij zijn daar momenteel nog steeds. Afgelopen jaar wonnen ze een belangrijke nationale kunstprijs en ze waren in 2021 ook genomineerd voor de internationale Future Generation Art Prize. Het duo werkt veelal met video’s over Oekraïense dorpen in het westen van het land waar ze zelf ook vandaan komen; de ruwe delen van Oekraïne. Maar ze leggen ook vaak gemeenschappen vast zoals een film over een groep jonge, Oekraïense ravers.

Mariia Ponomarova is een filmregisseur en haar werk gaat vaak over haar eigen ervaringen in Oekraïne en over de huidige post Sovjet identiteit in het land. In haar laatste film Good Boy zoekt ze de connectie tussen Nederland en Oekraïne.

Anna Zyvagintseva maakt videowerken en resideert nu aan de Jan van Eyck academie in Maastricht.
Aleksandra Kadzevich doet momenteel een residentie aan de Ateliers in Amsterdam en schildert. Ze komt ook uit Odesa, net als ik, we zaten vroeger op dezelfde school. Dan heb je ook nog de deelnemers Andrey Kiritchenko die muziek produceert en jaarlijks een muziek, media & kunstfestival in Kyiv organiseert en Dmytro Fedorenko die op muziek gebaseerde videowerken maakt. Zij allebei wonen en werken vanuit Oekraïne en het is belangrijk dat we ook deelnemende kunstenaars hebben direct vanuit het land.
Dit zijn niet alle deelnemende kunstenaars, maar dit geeft wel een inzicht in de onderwerpen en uitgangspunten van de werken die worden getoond tijdens de benefietavond.

Ik heb de indruk dat deze kunstenaars, de mogelijkheden van een Oekraïense identiteit, willen terugvorderen.

Mariia Ponomarova, Good Boy, 2020

Lieneke Hulshof

Het valt op dat alle deelnemende kunstenaars werk lijken te maken over hun eigen identiteit en hoe die verbonden is aan de Oekraïense geschiedenis. Klopt dat? 

Sophia Bulgakova

Ja, dat is mij ook opgevallen. Ik denk dat alle makers hun eigen identiteit via hun werk aan het herontdekken zijn. Oekraïne is na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 compleet veranderd en in 2014 veranderde het perspectief op het land weer totaal door de vele protesten, de Maidan Revolutie(1). Ik heb de indruk dat deze kunstenaars, de mogelijkheden van een Oekraïense identiteit, willen terugvorderen. En via hun werk proberen ze de geschiedenis van hun land, die constant verandert, te begrijpen, om daarmee ook zichzelf te begrijpen. Het zijn bijna allemaal persoonlijke verhalen in de context van Oekraïne.

 

(1)
https://en.wikipedia.org/wiki/Revolution_of_Dignity

Het is fijn om kunstenaars om je heen te hebben die dit ook doormaken.

Lieneke Hulshof

Zijn jullie nu voor het eerst samengebracht, of bestaat deze gemeenschap van Oekraïense kunstenaars in Nederland al langer?

Sophia Bulgakova

We kennen elkaar wel omdat we uit hetzelfde land komen. We hebben in Nederland vaker contact met kunstenaars die dezelfde taal begrijpen (Russisch, red.), dus kunstenaars uit Rusland, Oekraïne, Belarus of Moldavië. Daarbij moet ik wel opmerken dat we ook Oekraïens of andere talen met elkaar spreken, momenteel switchen sowieso veel Oekraïners volledig naar het Oekraïens omdat ze weigeren nog langer Russisch te spreken.
De huidige situatie brengt specifiek kunstenaars uit Oekraïne die werken in Nederland of West-Europa veel meer samen. We krijgen een steeds sterkere band. Op dit moment vallen de Russische kunstenaars daar buiten omdat niemand uit Oekraïne die inbreng nu aan kan. Maar hopelijk gaan Russische kunstenaars in Nederland ook iets doen. Ik ben wel veel in contact met kunstenaars uit Georgië, er is veel solidariteit, zij weten wat we meemaken en organiseren nu ook verschillende events in Nederland, zoals een filmscreening in filmhuis Cavia in Amsterdam.

Het is op dit moment zo moeilijk om uit te leggen waar we doorheen gaan. We lezen constant het nieuws, vrienden zitten in schuilkelders en er is onophoudelijke stress over ouders die nog ergens in Oekraïne zijn. Het is fijn om kunstenaars om je heen te hebben die dit ook doormaken.

Lisa Weeda & Nienke Huitenga-Broeren, Rozsypne VR, 2019
Sophia Bulgakova, YOU ARE SOURCE PROJECTION AND REFLECTION at the grey space in the middle, The Hague, 2019

Lieneke Hulshof

Welke verantwoordelijkheid hebben Nederlandse mensen op dit moment volgens jou? Hoe kijk jij als inwoner van Den Haag momenteel naar Nederland?  

Sophia Bulgakova

Nederland is een van de machtigste landen van West-Europa en heeft een sterke positie in de EU. Het is belangrijk dat Nederlanders van zich laten horen, de straat op gaan, zich uitspreken tegen Rusland en super uitgesproken zijn zodat de Nederlandse overheid de druk voelt om stappen te zetten. De EU moet veel meer doen, want het is nog niet genoeg. Oekraïne moet toegelaten worden tot de EU, álle banken uit Rusland moeten van het Swift-systeem worden gehaald en het luchtruim is helaas nog steeds open.

Daarnaast helpt het om secuur om te gaan met je bronnen, probeer de juiste informatie te verkrijgen en praat met Oekraïense mensen die je kent. Vraag naar hun verhaal en ondersteun ze. Want niemand met een Oekraïense achtergrond is momenteel ‘oké’ . Daarnaast kun je geld doneren en nogmaals; spreek je uit.

Het is belangrijk dat Nederlanders van zich laten horen, de straat op gaan, zich uitspreken tegen Rusland en super uitgesproken zijn zodat de Nederlandse overheid de druk voelt om stappen te zetten.

Lieneke Hulshof

En mensen moeten naar jullie inzamelingsactie gaan?

Sophia Bulgakova

Ja, en dat natuurlijk: kom naar Den Haag! Op die manier kun je Oekraïense mensen direct steunen en geld doneren, maar er zullen meerdere evenementen georganiseerd worden in Nederland door allerlei verschillende mensen. En schroom niet om met ons te praten, wij hebben het nu nodig om ons verhaal aan anderen te vertellen.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later