Sascia Vos

Wonderlijk kabinet in FOAM

14 december 2014

Vandaag is in Foam nog het wonderkabinet “Touche-à-Tout” van Doina Kraal te bezichtigen, beluisteren en te beleven. Daarna wordt het weer gedemonteerd en gaat het deels mee in een kist op reis over de hele wereld! Op 2 januari 2015 start Doina haar ontdekkingstocht naar hedendaagse wonderen, die ze zal verzamelen in de kist die zij op haar reis langs alle continenten met zich mee voert. De installatie “Touche-à-Tout” zal dus al reizende groeien. Tijdens dit grote avontuur houd ik contact met Doina Kraal en zal ik hier verslag doen van haar ervaringen.

Een paar jaar geleden raakte Doina Kraal geïntrigeerd door het aloude rariteitenkabinet: dit is een kast waarin allerlei wonderbaarlijke dingen in verzameld werden en als doel had kennis te vergaren maar ook om het te tonen. In 2012 realiseerde Doina Kraal “In de Rarekiek”, een grote installatie van 9 x 4 x 2,5 meter, met binnenin een donkere ruimte waarin allerlei projecties, afbeeldingen, filmpjes en objecten bezichtigd konden worden. Vooral het kijken en zien stond centraal in deze installatie. Voortbordurend op dit werk wilde ze een draagbare kast maken die zij op reis kon nemen. Maar ook moesten de andere zintuigen bediend worden. Dit resulteerde in “Touche-à-Tout”, een klein kastje waar net een persoon in kan staan en dat nu in Foam te bezoeken is.
Doina Kraal: Touche-à-Tout

Wederom herbergt het vele wonderlijke objecten, afbeeldingen en filmpjes, zowel in de kast maar ook aan de buitenkant dankzij de vele laadjes en kijkgaten. Er is veel te zien, een röntgenfoto van een object met spijkers, allerlei afbeeldingen van uiteenlopende dingen als een kristal, wolk, wereldkaart, micro-organismen etcetera. Vaak is niet duidelijk wat het is en daar is het Doina Kraal ook om te doen, het willen benoemen van dingen doorbreken, en weer puur gaan genieten. Het leukste filmpje toont een oudere vrouw die een soort drumstel van bekertjes op haar lichaam gemonteerd heeft en al zittend dit instrument bespeelt.
Doina Kraal: Touche-à-Tout / Martha

In “Touche-à-Tout” is veel te horen en men kan de kast ook zelf bespelen middels een goudkleurig bellenbord. Achter ieder knopje schuilt een geluid, variërend van geklap, uitgesproken woorden, gezang, maar ook heel gewoon het geluid van een deurbel. Als alle knopjes ingedrukt zijn, ontstaat er een fantastisch ritmische kakafonie. Afgelopen vrijdag 12 december bespeelde Doina Kraal het bellenbord zelf en hield er performance en lezing.
Doina Kraal: Touche-à-Tout / Doina Kraal bespeelt het bellenbord

Onderdeel van dit project is een munt die zij speciaal heeft geslagen met een QR-code. Deze munten zijn in een beperkte oplage gemaakt en zijn te koop. Wie de code scant krijgt instructies wat je met de munt kunt doen. Deze munt en nog twee andere munten van achtereenvolgens plasticine (waar je zelf een tekening in kunt maken), en van alpaca (nog helemaal onbewerkt) zijn in een laadje van de kast te bewonderen. Een vierde rond vakje is nog leeg. Deze vier staan voor: ‘Spend me, touch me, make me, give me’. Op haar reis zal Doina vijf van de QR-munten meenemen om in ieder werelddeel eentje uit te kunnen geven.
Doina Kraal: Touche-à-Tout / QR-munt, munt van plasticine en onbewerkte munt van alpaca

Daarnaast zijn er nog heel veel kleine wereldmuntjes gemaakt door een bestaand tien-euro-cent-muntje plat te walsen en er de wereldkaart op af te beelden; ook deze zijn te koop. De wereldbol komt ook terug in het pak dat Doina Kraal speciaal liet maken compleet met de lengte- en breedtegraden van de aarde. Zelfs de kist die ze op haar reis meeneemt is een denkbeeldige (vierkante) globe; op iedere zijde zijn haar bestemmingen per werelddeel te lezen met de daarbij behorende coördinaten. Een zijde toont het start- en eindpunt in Amsterdam.
Doina Kraal: Touche-à-Tout / wereldmuntjeDoina Kraal: Touche-à-Tout / kist

Met deze kist zal Doina begin 2015 een jaar lang op reis gaan langs alle continenten om er ervaringen, bijzondere verhalen, unieke objecten, mooie geluiden, geuren in te verzamelen en terug naar Amsterdam te brengen om uiteindelijk in een uitgebreide “Touche-à-Tout” te kunnen tonen. Tevens zal er een publicatie verschijnen.

Tijdens haar reis zal ik Doina Kraal volgen en regelmatig contact met haar hebben om zo hier verslag van haar avonturen te kunnen doen.
“Touche-à-Tout” is alleen nog vandaag, zondag 14 december 10-18 uur in Foam, Amsterdam te zien.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later