Redactie

Yair Callender in Kunst is Lang

18 september 2018

Woensdag 18 september is kunstenaar Yair Callender te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Callender zoekt in zijn ruimtelijke werk naar de inherente betekenis van spirituele en symbolische vormen. 

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Yair Callender (1987) maakt sculpturen en ander ruimtelijk werk, soms monumentaal soms op de grens tussen autonoom werk en meubels. Aan de basis staat zijn onderzoek naar spirituele en symbolische ornamenten en vormen. Wat is de inherente betekenis van vormen die verder reikt dan de esthetische waarde? Callender denkt dat alle vormen een natuurlijke waarde heeft die slechts gedeeltelijk gevangen wordt door de te definiëren betekenissen. Zijn interesse begon met de bestudering van de oud-Griekse leer van vormen en composities en de Islamitische studies naar patronen. Deze breidde zich al snel uit naar het gebruik van symbolen en vormen in het straatbeeld, door Callender opgevat als elementen die naast hun artistieke of esthetische aspiraties deel uitmaken van de beeldbepalende ideeën die ten grondslag liggen aan de samenleving. De laatste tijd betrekt hij ook zijn Surinaamse achtergrond in dit onderzoek naar de culturele en spirituele betekenis van vormen en symbolen. De werkwijze die hij daarbij toepast begint meestal met het maken van tekeningen waarin hij de gevonden elementen ontleedt en analyseert. De tekeningen zet hij om in kleine experimentele sculpturen die hij beschrijft als ornamenten. Uiteindelijk monden deze uit in monumentale composities waarin de verschillen elementen een plek krijgen. Bij Prospects & Concepts presenteert Callender eerder getoond werk met een serie lopende figuren en lampen die voor deze tentoonstelling in een nieuwe compositie worden samengesteld. 
KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later