Evaline Losse

Yeondoo Jung: Wonderland

30 mei 2015

Werk maken van iets dat al door een ander gemaakt is. Veel kunstenaars doen het, andere durven hun vingers er niet aan te branden. Want wie is de maker? Wie bezit de rechten? Sommige kunstenaars maken gebruik van het werk van amateurs. Maar wie is die amateur? Wanneer je op zoek gaat naar de ultieme amateur, kom je misschien wel uit bij het kind.
Yeondoo Jung, The Magician Turned the Whale into a Flower, 2004

Yeondoo Jung is een Koreaanse kunstenaar die zich laat inspireren door kinderen. Jung bezocht basisscholen om kindertekeningen te verzamelen en om te praten met de kinderen over wat ze getekend hadden. Uiteindelijk koos hij uit 1200 tekeningen zeventien uit die hij is gaan uitwerken in een foto. Aan zestig studenten heeft hij gevraagd om mee te werken aan de foto’s en vijf modeontwerpers hebben meegewerkt aan het maken van de kostuums. Jung vindt het belangrijk om de tekeningen zo goed mogelijk te kopiëren, als ware het een samensmelting van de kinderfantasie en de realiteit. Jung liet de kinderen hun tekening een titel geven die hij vervolgens gebruikte als titel voor de foto’s. Dit levert prachtige juweeltjes op als: Three brothers riding the rainbow waves en Fox’s magic trick.
Yeondoo Jung, Miss Sparkle Sprinkles the Magic, 2005

Net als in de kindertekeningen lijkt alles te kunnen in de wereld van Jung. Zwaartekracht lijkt niet te bestaan en verhoudingen zijn totaal onbelangrijk. Het leveren vrolijke, absurde en komische werken op. Jung eert de ultieme amateur, het lerende kind met de oneindige fantasie.
Yeondoo Jung, Modern Wedding

Wil je meer werk zien uit de serie ‘Wonderland’? Bezoek dan www.yeondoojung.com

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later