Wieke Teselink

You Are Cordially Invited

22 oktober 2014

Zo’n oudtante die het enig zou vinden als je erbij zou zijn. Die vriendinnen van vriendinnen, net niet jouw vriendinnen, die het zo tof zouden vinden als jij er bij bent. Je voelt je bijna verplicht, ook al zul je het achteraf stiekem leuk vinden. De onzekerheid die een uitnodiging voor een onbekend feestje met zich mee brengt. Zo’n feestje waar je nog nooit bent geweest, waarvan je niet weet of iedereen dronken achterover leunt op een bank of dat ze naar je outfit zullen staren en daarna samen smoezen. Ik kreeg het tijdschrift You Are Cordially Invited toegestuurd, ik ben van harte uitgenodigd. Na het goed bekijken van de omslag en drie keer doorbladeren weet ik niet zeker of dit feestje wel iets voor mij is. 

Het tijdschrift is een initiatief van Marijke Cobbenhagen en Chantal Hendriksen, twee grafisch ontwerpsters die samen onderzoeken hoe je hedendaagse kunst kunt presenteren. Het magazine kun je zien als een tweedimensionale tentoonstelling, die werd samengesteld in samenwerking met curatoren Alexander Mayhew en Jaring Dürst Britt. De onderdelen the Group Show, the Solo Show en the Festival geven de werken van verschillende kunstenaars weer. De eerste uitgave van het magazine is vormgegeven als een kunstbeurs: het is een rondgang langs internationale, recente werken. De tweede uitgave van You Are Cordially Invited is een uitgave waar de geselecteerde kunstenaars hun werk etaleren op een theatrale wijze, in een performance of op een andere manier bezig zijn met enscenering.

You Are Cordially Invited is net op de markt, ik bekijk de tweede uitgave ervan. Het is een groot en dik tijdschrift gevuld met flinke afbeeldingen van hedendaagse kunst. De tekst is Engels, minimaal aanwezig en het papier is glad. De kunst is nieuw, op veel herkenning zal menig publiek niet kunnen steunen. De kunst is fel van kleur, verbeeldt, al dan niet naakte, geslachtsdelen of is een conceptuele samenstelling tussen creaties en bestaande voorwerpen. Hoe versla je nou een hip en hedendaags kunstblad?

Het is nieuw dus een spannende aangelegenheid, zo’n feestje. Het is niet vertrouwd, we worden er ongemakkelijk van. Je kan je altijd nog verstoppen achter die eeuwige telefoon en je laten bellen door je naaste vriendin. Ik sla het tijdschrift open en start met het lezen van de inleiding. Grafisch ontwerper Bart de Baets vertelt een eerlijke anekdote over een voorval in de trein. Dat is niet moeilijk. Hij vraagt de lezer zich te laten verrassen terwijl je de bladzijden omslaat. Je laten verrassen betekent het over je heen laten komen, je hebt namelijk niks kunnen verwachten.

Dat de ontwerpers meer mensen over de drempel willen halen met het magazine om meer hedendaagse kunst te bekijken, genieten en ervaren is niet alleen een leuk ideaal of een ambitieus plan. Veel afbeeldingen en minder tekst moeten ervoor zorgen dat de lezer makkelijker de bladzijden omslaat. Met het idee dat mensen de ondertitels en de koppen veelal wel lezen gingen de ontwerpers aan de slag. De teksten zijn informatief kort, maar niet zwaar. Kun je de kunst in één keer lezen van de tweedimensionale presentatie, zonder weinig grote uitleg? Kun je de context vangen van het papier? Je laten verrassen, zoals Bart de Baets schrijft, is niet erg moeilijk. De kunst is nieuw, dat maakt het feestje spannend. Kunstenaars Alex da Corte en Than Hussein Clark tonen beiden een installatie vullende ruimte. Waar da Corte speelt met kleuren, lijkt Than Hussein Clark zich meer bezig te houden met materialen en sculpturen die doen denken aan readymades. Ella Kruglyanskaya schildert nijdige vrouwen op grote doeken en Melanie Bonajo vertelt over haar eerdere performance bij ZaZaZoZo in Paradiso. De afwisseling tussen de verschillende media, onderwerpen en stijlen van kunstenaars geeft een aangenaam ritme in het tijdschrift. Sommige werken van kunstenaars trekken meteen je aandacht, andere blijven nog zweven, wrijven en schuren totdat je ze een plek kunt geven.

You Are Cordially Invited nodigde curatoren Alexander Mayhew en Jaring Dürst Britt uit om werken te selecteren voor het tijdschrift. Zij selecteerden een aantal internationale kunstenaars en hun galerietentoonstellingen. Hoewel het tijdschrift op enkele pagina’s de tentoonstellingen in de galeries verbeeldt, komt het magazine niet over als een verkoopcatalogus. Het werk krijgt wel alle ruimte om zichzelf goed te verkopen, door het rijke papier en de grote foto’s. De vormgeving van het magazine heeft iets weg van een glossyachtig modeblad, maar dan zonder de kilo’s reclame, de hedendaagse kunst wordt smakelijk gepresenteerd. Of niet-kunstliefhebbers door dit magazine graag naar meer kunstfeestjes zullen gaan is moeilijk te zeggen, maar de overstap van een vooraanstaand modeblad naar You Are Cordially Invited is niet groot. Of je nu zelden een kunstwerk van dichtbij hebt bekeken of er juist dagelijks mee in aanraking komt: dit tijdschrift grijpt je even vast door de internationale allure dat van de pagina’s straalt, door de ongrijpbare nieuwe werken of door het vleugje mode dat door het blad sprankelt.

Wil je ook naar dit feestje? Het is te koop in de grotere boekhandels of via de website van You Are Cordially Invited.
Than Hussein ClarkJulien CeccaldiRachel Maclean

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later