Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Rentmeester: Het Dier als Grondstof van de Samenleving

27-10-2013 Evert Klein Nagelvoort

“I am life that wants to live, in the midst of life that wants to live.”
Albert Schweitzer (1875-1965)

Ik houd van dieren. Als ik een hond op straat tegenkom wil ik hem een aai geven. Als er een koe bij het hek staat, wil ik haar ook een aai geven. Alleen muggen... Daarnaast ben ik ook opgegroeid met dieren. We hebben thuis altijd huisdieren gehad. Katten, een hond, konijnen, kippen en vissen. Mijn vader vertelde me ooit eens een verhaal over zijn opa. Tijdens het fietsen kwam er een kraai aanvliegen en kwam bij hem op het stuur zitten. Vervolgens bleef de kraai ongeveer een jaar bij hem. Ik wil ook zo’n soort vriendschap sluiten met een kraai.

Vroeger vond ik vissen helemaal te gek. En daarom bedacht ik me dat ik geen vis wilde eten. Dat heb ik sindsdien ook nooit meer gedaan. Ongeveer tien jaar geleden merkte ik bij mezelf
dat ik het vreemd vond dat ik niet wilde weten hoe een koe geslacht wordt. Die gedachte verpest het lekkere stukje vlees. Terwijl ik wel wist dat ik het niet eens was met de hele bio-industrie. Op een dag heb ik besloten om eens te proberen geen vlees meer te eten. De eerste twee weken waren wennen. Geen ham meer op brood en geen frikadel meer bij de patat. Maar zodra ik hieraan gewend was, kostte het me geen moeite meer om geen vlees te eten. Hoewel ik soms de hamburgers en de frikadellen nog wel eens mis, is het voor mij een kwestie van mijn smaak ondergeschikt stellen aan het dierenleed. Later ben ik ook gestopt met het kopen van kleding of schoenen gemaakt van leer. De uitspraak van Schweitzer geldt ook voor mij. Ik wil leven tussen het leven dat wil leven. Ik heb niet de ambitie om iedereen te overtuigen om geen vlees meer te eten. Wel om mensen zich meer bewust te maken van hoe we tegenwoordig met dieren en het vee omgaan.

Ik vind het fascinerend hoe de mens omgaat met het dier. Dat is voor mij ook de reden geweest om deze scriptie te schrijven, zodat ik me hier meer in kon verdiepen. In mijn afstudeerproject ben ik hier ook mee bezig. We leven sowieso in een spannende tijd. Ik denk dat we in een fase zitten waarbij de eindgebruiker (consument) zich steeds bewuster wordt van het eigen handelen. Dat we niet alleen naar ons persoonlijk gewin moeten kijken, maar dat we ook zorg moeten dragen voor de natuur en dieren. Duurzaamheid, biologisch en ‘groen’ worden
steeds belangrijkere termen. Duurzame teelt, biologisch vlees en vegetarische producten winnen terrein bij de consument.

Download onderzoek

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl