Wieke Teselink

All The World’s Futures – tentoonstelling in Venetie

12 mei 2015

Met een kritische blik, een voorspellende kwast of een utopisch idee geven kunstenaars in de tentoonstelling All The World’s Futures hun idee over de toekomst mee aan het publiek. Een heleboel kunst waarbij je even stilstaan, je verbijsterd of ontstelt raakt over al die belangrijke elementen die onze toekomst bepalen: politiek, economie en sociaalmaatschappelijk. Er is veel lust voor het oog, hoewel het thema ervoor zorgt dat sommige kunstwerken inhoudelijk diepgaand zijn, met de catalogus onder je arm is de achtergrond van het kunstwerk te duiden en begint een werk meer te leven: zoals bij het werk van Taryn Simon of de performance van Dora Gracia. Daarnaast is het handig om met een goed gevulde maag en een portie energie naar de Arsenale te gaan: 130 kunstwerken staan daar te springen om je aandacht te krijgen.
Bruce Nauman, Adel AbdessemedTaryn Simon
Een poetische invalshoek op de politiek komt van Taryn Simon. Zij onderzocht welke bloemen op tafel stonden tijdens het tekenen van belangrijke politieke verdragen tussen verschillende landen. Die boeketten blijken onrealistisch, in de natuur zouden deze bloemen nooit naast elkaar groeien. Simon geeft in haar presentatie links de zakelijke informatie van de verdragen en rechts toont ze de bloemen uit het gearrangeerde boeket: in een gedroogde versie. 
Katharina GrosseKatharina Grosse

Het lijkt me heerlijk om de assistent te zijn van Katharine Grosse. 
Christian Boltanski

De poetische belletjes van Boltanski rinkelen in de woestijn van Chili. 
Steve McQueen

Een prachtige tweeluik film van Steve McQueen over de dood van Ashes, een vissersjongen uit Grenada. McQueen ontmoet de jongen tijdens de opnames van een andere film en legt hem dan al vast op beeld. Later hoort de bekende filmmaker dat Ashes bruut is vermoord vanwege drugs en besluit er werk van te maken. Zijn vrienden vertellen in de film over de geweldadige moord. Aan de andere kant van de projectie bekijk je hoe een man het graf maakt van de overleden jongen. Het beeld is subtiel, maar de stemmen confronteren je zo af en toe nog met de verschrikkelijke toedracht, de pijn is te horen in hun stemmen.
Chris OfiliKutlug Ataman

Het werk van Kutlug Ataman bestaat uit 10.000 LCD schermpjes, ter grootte van een pasfoto, tonen elk een portret van een persoon die de Turkse zakenmagnaat en filantroop Sakip Sabanci kende of wie door zijn werk werd beinvloed. 
Rirkit Tiravanija

Deze jongens maken en verkopen in de opdracht van de kunstenaar Rirkit Tiravnija stenen. De stenen worden voorzien van een Chinese karakter en een serienummer van 1 tot 14.086. Het Chinese karakter staat voor: Never Work. Hetgeen verband houdt met de bekende slogan van de sociale-revolutaire groep The Situationist en 14.086 is het aantal stenen dat men nodig is om een huis te bouwen voor een kleine familie in China. 
Adrian Piper

Middenin de Arsenale kun je een contract tekenen voor de rest van je leven. Boven de balie staat een zin: als je het contract tekent aan deze balie beloof dat je je leven op die wijze zult invullen. Bij de twee andere balie’s kun je met de volgende zinnen je leven veranderen (of behouden) in een contract: ‘I will always be too expensive to buy.’ en ‘I will always do what I say i am going to do.’ Na het ondertekenen van het contract ben je onderdeel van de performance: The Probable Trust Registry van Adrian Piper.  
Politieke leuzen op kleding voor de protesten tegen de valse verkiezing van Poetin – GLUKYLADora Garcia – performance
In de performance van Dora Gracia verbeelden twee acteurs het werk van Jacques Lacan – ‘Le Sinthome’. Het boek is een reeks van tien lezingen naar het boek van James Joyce, die ingaan op taal, het onbewuste en de heroverweging van de Borromeische knoop. 
Stempels met politieke leuzen – Barthelemy ToguoThomas Hirschhorn laat zijn werk uit het plafond komen
In The Last Garden, daadwerkelijke helemaal het laatste werk buiten in het parkje achter de Arsenale, is het werk te zien Sarah Sze. Een heel fijn werk: met kleine constructies, veel draden, gekleurde toevoegingen, tape om takjes. Ik weet zeker dat je op je knieen gaat om dit eens goed te bekijken.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later