Tariq Heijboer

Archief voor vreemde typografie: Silly Type Foundry

21 maart 2023

Silly Type Foundry (STF), een initiatief van grafisch ontwerper Tariq Heijboer, is een online archief vol ongebruikelijke en vreemde typografische experimenten. Deze lettertypes hebben een spontaan karakter met een knipoog en zijn vooral afkomstig van makers buiten de typografie, die op een meer visuele manier naar het alfabet en taal kijken.

Bij Silly Type Foundry ligt de focus op concept en vorm en in mindere mate op leesbaarheid en regels binnen het vakgebied. Hiermee ligt deze verzameling in het verlengde van Heijboer’s praktijk waarin hij zijn dyslectie heeft leren inzetten als kracht in plaats van beperking. Binnen zijn werk speelt het alfabet vaak een rol als visueel systeem om meer dan alleen taal te ordenen.

Gestures van Tariq Heijboer

STF werd begin dit jaar gelanceerd met drie lettertypes. Twee van de hand van Heijboer: Ski Data en Gestures. De eerste ontwikkelde hij gedurende zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en kwam tot stand door het scannen en bewegen van letters op een kopieerapparaat. Bij Gestures speelt beweging ook een rol: handen vormen de letters van het alfabet als een choreografie. Het derde lettertype, Clementite van François Dey, komt voort uit een samenwerkingsproject tussen de kunstenaar en patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis in Zwitserland, waarbij de groep met invasieve planten uit de bijbehorende tuin letters vormden tijdens een workshop.

Clementite van François Dey
Ski Data van Tariq Heijboer

STF is opzoek naar meer bijdragen van ontwerpers en kunstenaars om het archief te verrijken. Het is hierbij belangrijk dat de bijdrage al in de vorm van een functionerend font bestaat en een inhoudelijk gemotiveerd project is. Voor meer informatie: neem contact op via www.sillytypefoundry.com

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later