Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

IK KEEK NAAR HEDENDAAGSE KUNST MET 10-JARIGEN / DEEL 4

23-05-2017 Gerda van de Glind

Onlangs had ik het genoegen om hedendaagse kunst te beschouwen met een stuk of 30 kinderen uit groep 7/8. Het leek me namelijk wel verfrissend om naar zoiets ingewikkelds als kunst te kijken door de ogen van goudeerlijke jonge mensen, van wie de fantasie nog op volle toeren draait. Minimensjes die dolgelukkig worden van de kleine dingen in het leven, zoals flippo’s, lijmballen, glow in the dark-sterren en dwergkonijnen.

 

Ik nam een berg afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken mee naar groep 7/8 en vroeg ze om een kunstwerk uit te zoeken dat hen aansprak, met de opdracht het werk zo goed mogelijk na te tekenen en er ook nog wat opbouwende kritiek bij te geven. De kritiek is helaas wat van de korte kant, aangezien al hun energie en dedicatie in het tekenen van de kunstwerken is gegaan en hun spanningsboog heel kort is. Toch hoop ik dat de makers van deze werken ontroerd zullen zijn door deze sprankelende herproducties en de korte maar zeer oprechte tips van deze jonge helden zullen koesteren.

Lisa (10) // Guido van der Werve // Nummer 8 (Everything is going to be allright)
Lisa (10) // Guido van der Werve // Nummer 8 (Everything is going to be allright)

 

Lisa heeft behoorlijk haar best gedaan op de ijsbreker van Guido van der Werve. Op alle raampjes, het licht en de ijzige zee. Ze was nog wél even vergeten de kunstenaar zelf er bij te tekenen maar dat maakte ze gelukkig nog op de valreep in orde. Wie loopt er dan ook voor een ijsbreker uit?

Waarom heb je voor dit kunstwerk gekozen?
Ik vind de foto heel goed gemaakt want alles staat er heel duidelijk op. Leuk dat Guido zelf ook op de foto staat. Dat staat er goed bij en de kleuren zijn ook heel mooi. 
Had hij volgens jou nog iets beter kunnen doen?
Misschien had hij iets duidelijker kunnen laten zien dat het ijs is, nu leek het gewoon op water. Hij had het misschien ook wel wat duidelijker kunnen laten zien dat hij het zelf is: het had zo iemand anders kunnen zijn!

Sylvie (11) Guido van der Werve // Nummer 9 (The day I didn’t turn with the world)
Sylvie (11) Guido van der Werve // Nummer 9 (The day I didn’t turn with the world)

Ook Sylvie koos voor een werk van Guido van der Werve. Haar klasgenootjes vonden het nogal tijdverspilling om een dag niet met de aarde mee te draaien en zelf wist ze ook niet zo goed wat ze daar nou precies van vond. Ze was ook veel te druk bezig om het buitenaardse licht op de Noordpool zo goed mogelijk na te bootsen. Petje af, Sylvie!

Wat spreekt je aan in dit kunstwerk?
Ik vind de lucht heel mooi door al die kleuren. Dat die man door het licht juist weer zwart is en de rest heel licht vind ik ook heel mooi, en de grond is heel gedetailleerd.
Is er nog iets dat jij anders had gedaan?
Ik had die foto zelf wel wat scherper gemaakt! Je kunt ook helemaal niet zo goed zien wie er staat. Wel cool dat hij de hele dag stil staat, dat zou mij niet lukken!

Joshua (11) Ugo Rondinone // Vocabulary of Solitude
Joshua (11) Ugo Rondinone // Vocabulary of Solitude

Wat vind je goed aan dit werk?
Ik vind de kleuren heel mooi. Waarom? Omdat die goed bij elkaar passen. De manier van het uitbeelden van gevoel vind ik ook heel goed. Het geeft echt een goed beeld over hoe iemand zich voelt. De zaal met de kleuren is ook top!
Heb je nog tips voor de maker?
Ik vind die witte gezichten niet zo mooi, ik zou ze zelf nog meer kleur geven. De zaal is ook te groot: die clowns liggen veel te ver van elkaar af. Het was gezelliger voor ze geweest als ze dichter bij elkaar zaten. Denk je dat sommigen daarom een beetje sip zijn?
Nou, misschien wel!

Jeroen (11) Grayson Perry // Humility
Jeroen (11) Grayson Perry // Humility

Grayson Perry zou het geloof ik sowieso al te gek vinden dat zijn zoete motor werd uitgekozen door een stoere jongen die er ook niet vies van opkeek dat de kunstenaar vrouwenkleren draagt. Hij had echter nog wel wat suggesties. Nu ben ik ook de beroerdste niet dus die hoorde ik graag aan.

Wat vind je van deze motor?
Heel goed! Ik vind het wel leuk dat Grayson het een keer andersom heeft gedaan en een echte meisjesmotor heeft gemaakt.
Wat zou je zelf anders doen als je aan de motor mocht sleutelen?
Ik zou de motor van de motor een andere kleur geven, het huisje eraf halen en die driehoek ook. Ik vind de motor van de motor ook nog wel een beetje te stoer voor een meisje.
Maar meisjes zijn ook stoer, Jeroen!
O ja.

Jay Luca (11) // Francis Alÿs // Sometimes making something leads to nothing
Jay Luca (11) // Francis Alÿs // Sometimes making something leads to nothing

Ik heb Jay uitgelegd dat Francis Alÿs graag wil dat mensen nadenken over de wereld en waarom we soms dingen doen die helemaal niet nuttig zijn, zoals computerspelletjes spelen en chips eten. Jay bekende dat hij het werk vooral had gekozen omdat het zo makkelijk na te tekenen was, maar hij had nog wel wat tips voor de kunstenaar.

Wil je vertellen wat je van dit werk vindt?
Goed, omdat hij mensen laat nadenken over de wereld! Ik vind het ook wel dapper wat hij doet. Ik zou me echt heel erg schamen als ik een blok ijs over straat zou moeten duwen! Het lijkt me ook wel heel zwaar omdat het daar geloof ik heel warm is.
Heb je misschien nog een tip voor de kunstenaar?
Hij had beter iets anders aan kunnen doen, want als je een ijsblok gaat duwen in de hitte tot hij smelt dan krijg je het wel heel warm en ga je helemaal zweten. Ik zou het hem niet nadoen, maar daarom is het ook zo apart!

Tirza (11) // Grayson Perry en zijn beer Alan Measles.

Tirza (11) // Grayson Perry en zijn beer Alan Measles.


Op de originele afbeelding zit Grayson Perry voor een wonderschoon altaar voor met zijn beer, maar Tirza vond Grayson zelf veel interessanter om na te tekenen en liet het kunstwerk lekker achterwege. Nu weet ik zelf ook wel dat Perry zijn alter-ego Claire geen kunstwerk is, maar de kleding die hij (veelal) zelf ontwerpt en de tekening van Tirza toch zeker wel, dus ik wilde hem je niet onthouden.

Waarom koos je voor deze afbeelding?
Ik vind het mooi dat het zo veel kleur heeft, ik hou namelijk echt van kleuren. Ik vind het ook heel leuk dat hij kunstwerken maakt voor zijn knuffelbeer en dat hij kleren voor meiden bedenkt.
Is er een reden dat je het kunstwerk waar hij naast zit hebt weggelaten?
Daar had ik geen tijd meer voor, ik was te lang met zijn schoen en zijn make up bezig. Hij ook denk ik.
Heb je nog tips voor hem?
Die pruik had wel wat langer gemogen. De jurk is heel mooi maar wel echt moeilijk om na te tekenen.

Deze gouden tekeningen zijn gemaakt door de kinderen uit groep 7/8 van juf Chantal op het PCBO / De Kring in Apeldoorn

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl