Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Met de regen als vriend

10-03-2015 Hanne Hagenaars

Als het regent ben ik blij want dan kan ik mijn fantastische regenlaarzen uit de uitverkoop in Parijs aantrekken. Bruinpaarse regenlaarzen met een hak en veters aan de voorkant. Op het moment dat het rubber van de laarzen een beetje kapot ging van het trappen lopen en door de knieën gaan (en ik ze al drie keer met bandenplaklijm had gerepareerd) kocht ik een nieuw stel, blauw dit keer.  Tot voor kort had ik er een tweedehands Agu trenchcoat van de Noordermarkt bij maar die ben ik kwijtgeraakt. En dat is dan ook meteen het kern-kleding-probleem van de regen in Nederland, het komt altijd onverwacht en hoe zorg je dat je dan de goede beschermende kleding bij je hebt? Tegenwoordig heb ik altijd zo’n plastic weggooi jasje onder in mijn tas maar ik ben nog steeds op zoek naar weer zo’n lange Agu met een ceintuur. Of iets beters.

In een boekwinkel kocht ik het Jubileumboek van Hollandia Kattenburg, een fabrikant van regenjassen die in 1909 in de Warmoesstraat in Amsterdam is begonnen. Er wordt gesproken over de collectie met gummi-jassen en gabardine (na 1910) waarvan de ontwerpen slaaf waren van de doelmatigheid. In 1937 werd er onder invloed van de Scandinavische landen een ontwerper aangetrokken, uit Berlijn. Elegante blauwe, grijsgroene en pied-de-poule jassen waarmee je modieus voor de dag kon komen kwamen er nu in de winkels en maakten een druilerige dag wat zonniger. ’De collecties van de verschillende Parijse modehuizen zorgen voor inspiratie maar de modellen moeten volkomen aan ons klimaat worden aangepast voor ze hun definitieve vorm krijgen.' ‘De regenjas was altijd een grijze of beige Gabardine, die is nu verdwenen‘, staat er in het boek, ‘men draagt ze nu als modieuze beschutting in een eindeloze variatie van stoffen in vrolijke dessins in alle kleuren van de regenboog.’ 

Later kwam de Big Ben, een gummi jas tegen een lagere prijs. Het materiaal gummi werd weer later vervangen door plastic dat niet meer genaaid werd maar gelast. Ze werden over de hele wereld verkocht. Het merk Hollandia is verdwenen en hun prachtige assortiment van vrolijke regenjassen ook. In Nederland heersen de functionele regenpakken van Agu in verschrikkelijk bordeauxrood en blauw. En wat als je graag jurken draagt, moet je die dan in die regenbroek proppen? Een regenrokje is er niet. Lange jassen amper. Voor een echt regenlandje is er opvallend weinig aandacht voor regenkleding, een jas waarin je er, ook als de regen niet doorzet, geweldig in uitziet. Dan kan ik mijn plastic weggooi jasje voorgoed weggooien. Want een beetje tegenwicht voor het sombere weer heeft een positieve invloed op het humeur, echt!

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl