Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Schrikkeleffect, dit stuk kan volgend jaar niet geschreven worden

28-02-2016 Mister Motley

Omdat we eens in de vier jaar een schrikkeljaar inlassen om de aarde en de kalender weer in dezelfde as te laten draaien, leven we vandaag een dag die we volgend jaar niet hebben. Wat kunnen we doen met de extra dag 2016 die we over jaren opspaarden en die zich nu seconde voor seconde aan ons presenteert? We vroegen het de kunstenaars, lezers en mensen in de kroeg die wij de afgelopen maand spraken. 

Misschien zou je de ochtend nog wel even willen slapen. Europeanen die op 4 oktober 1582 gingen slapen, werden de volgende dag op 15 oktober 1582 wakker. Zo besloot paus Gregorius XIII om tijd in te halen. Voordat de schrikkeldag was ingevoerd begon onze kalender namelijk langzaam achter te lopen op de zon, totdat die achterstand uiteindelijk tien dagen lang was en de lente al in de winter begon. 

'Waiting for the paint to dry', Megan van Kessel
Vandaag geeft een fijne rek voor de mensen die een deadline hebben op 1 maart maar je zou ook als schrikkeldagjesmens de schrikkelhoofdstad kunnen bezoeken in Anthony, Texas. Je kan een paar bonusuren gebruiken om Motley’s radio uitzendingen na te luisteren of vanavond het gesprek met Paulien Oltheten mee te luisteren, terwijl je de opgestapelde afwas wegwerkt en de achterstallige was doet.  De schrikkelminuten kan je gebruiken voor een schrikkelsigaret of om in dat boek te beginnen dat je al tijden naast je bed hebt liggen. Volgens oud gebruik mogen vrouwen mannen alleen op schrikkeldag ten huwelijk vragen en er schijnt zelfs een uit 1288 afkomstige Engelse wet te zijn waarin een afwijzing in zo’n geval afbetaald moet worden met een paar leren handschoenen, een enkele roos, £1 en een kus ter compensatie. 
'Sparkling Water', Megan van Kessel
Je kan de schrikkelseconden inzetten zoals Sare Bakkers dat voorstelt, wanneer je net een seconde te kort lijkt te komen, ook al zou je volgens The Speed of Light kunnen stellen dat een schrikkeldag gelijk staat aan slechts 0,0002 schrikkelseconde. Volgens de inzending van Suzanne zouden we een schrikkelmoment kunnen nemen om het schrikkeleffect te verhogen. ‘Mijn oma zei vroeger wel: “dans zolang je dat kunt”. Maar los daarvan denk ik dat wat dansbewegingen in min of meer ongebruikelijke situaties een prettige relativerende uitwerking heeft. Zoals bijvoorbeeld in een museum, waar soms een plechtige en serene sfeer kan hangen. Het is niet gebruikelijk om daar wat danspasjes te doen en als dat wel het geval is, dan heet het performance art. Waar niets op tegen is natuurlijk, maar je kunt ook gewoon voor de lol wat dans moves maken. Dat kan voor, tijdens of na het kunst kijken, het geeft een extra dimensie aan je (kunst)beleving.' 
'Dance moves in the museum', Happy Stories
Je zouden vandaag de hele dag schaamteloos kunnen doorbrengen of in emoji
'Wrinkled Pants', Megan van Kessel
De Franse krant die alleen op schrikkeldagen wordt gedrukt, zal helaas ook dit jaar niet verschijnen. La Bougie du Sapeur is immers en zondagskrant en de volgende zondagse schrikkeldag zal niet voor 2032 zijn. 
'Like You', Megan van Kessel
Dit zou je vandaag eventueel en allemaal kunnen doen. Dat je deze opgespaarde dag optimaal moet gebruiken zou alleen een grote misvatting zijn. Vandaag is namelijk ook een uitstekende dag om je telefoon uit te zetten, het schrikkelslot dicht te draaien en je de hele schrikkeldag te vervelen. 
'My Side - Your Side', Megan van Kessel

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl